Разлике између улагања у некретнине и акције

Разлика између улагања у некретнине и залихе

Улагање у некретнине односи се на улагање у имовину или материјалну и стварну имовину која су често дугорочна и која су дуготрајна и неликвидна, док Улагање у акције односи се на улагање новца у компанију куповином њеног удела у акцијама и зараду продајом акција по доброј цени која је лака, брза и ликвидна, док

Акција се односи на удео у власништву компаније који представља потраживање на имовини и заради компаније.

Некретнине се односе на имовину коју чине земљиште и зграде на њему, укључујући природне ресурсе и повезане компоненте као што су вода и минерали. То може даље укључити стамбене, индустријске и комерцијалне некретнине.

Стоцк вс Инфограпхицс за улагање у некретнине

Погледајмо главне разлике између улагања у залихе и улагања у некретнине.

Кључне разлике

  1. Акција представља удео у зарадама предузећа, док је некретнина својина над делом земље која је купљена или за личну употребу или за даљу новчану добит.
  2. Залихе не коштају много и зависе од инвестиционог циља купца. Цене акција су променљиве, а основни и финансијски резултати компаније такође имају директан утицај на цену акција. Некретнина је обично једнократна инвестиција и зависи од фактора као што су инвестицијска способност купца, величина некретнине, локација, повраћај улагања из имовине, итд.
  3. Деоница је генерално краткорочни циљ у зависности од захтева за портфељем. Међутим, некретнине су врло дугорочни циљ и могу се ширити током деценија.
  4. Акције су високо ликвидне и могу се релативно лако продати, али некретнине су релативно мање ликвидне и могу захтевати пуно времена јер је у питању више фактора као што су правне препреке, одговарајућа цена итд.
  5. Акције ће генерисати дивиденде у зависности од финансијских перформанси компаније које могу редовно или не морају бити. Некретнине не генеришу дивиденду, али ако се некретнине дају у закуп, периодично ће генерисати довољан износ закупнине.
  6. Погодност банкарског зајма углавном није доступна за трансакције деоницама, али за куповину некретнина обично је потребна помоћ банкарског зајма.
  7. Цена акције се може мењати у свакој милисекунди и сваки пени може донети разлику, јер се оне могу купити на велико. Међутим, цене некретнина се постепено мењају и на њих директно утичу различити макроекономски фактори. Варијације у цени некретнина дефинишу стање економије. Ако цене расте постепено, то је показатељ напредне економије и обрнуто.
  8. Акција чини власника власником у смислу стицања гласачких права по разним питањима, али не може доносити одлуке које укључују више руководство. Међутим, власници некретнина одговорни су за све одлуке које имају директан утицај на постојање имовине.
  9. Компанија може откупити акције ако се укаже потреба, међутим, некретнина се не може вратити након продаје.

Упоредна табела залиха и некретнина

Основа поређењаакцијаНекретнина
ЗначењеУдео у зарадама предузећа.Имовина на земљишту коришћеном за даље проширење.
ВласништвоАкционари су власници на папиру, али технички не могу бити власници компаније.Неко може бити потпуни власник имовине.
ЛиквидностВисоко течна.У поређењу са мање течности и може потрајати време у зависности од случаја до случаја.
ОдржавањеНе морају се плаћати трошкови одржавања.Редовно одржавање мора бити извршено како би се осигурало да је имовина у добром стању.
Ниво ризикаГенерално нестабилно.Релативно стабилно.

Белешка

Треба проценити да перформансе укупне берзе и тржишта некретнина дају показатељ како држава економски напредује. Ако тржиште акција расте, то је показатељ да сви сектори раде добро, а самим тим и укупне перформансе се побољшавају.

С друге стране, треба проценити општи раст цена некретнина. Генерално, то указује на растући просперитет, али треба проучити факторе као што су пружаоци некретнина. Давалац некретнина мора да је потрошио веома велику количину на изградњу / куповину имовине и залиха, а некретнине ће можда желети да измире дугове. Основа глобалне финансијске кризе 2008. била је због надувавања цена некретнина и на крају је неплаћање дажбина довело до пада.

Последње мисли

И некретнине и акције се користе као пут улагања од стране инвеститора. Иако се некретнине могу користити као двоструки циљ за лично становање и омогућавањем повећања вредности некретнине, залихе се генерално користе за паркирање вишка прихода и омогућавање његовог раста у зависности од циљева и апетита инвеститора.

Стога ће залихе или некретнине и даље постојати, али избор и количина истих зависиће од инвеститора / базе инвеститора.