Прекидач на берзи (Значење) | Како то функционише?

Шта је прекидач на берзи?

Прекидач на берзи (који се назива и ограничење тржишта) није ништа друго до прекид (тј. Привремено успоравање) у колу (тј. Трговање на тржишту), који се користи за спречавање паничне продаје акција у врло кратком року времена (рецимо у року од неколико минута или сати) и зауставља трговање на одређени временски период тако да тачне информације прелазе преко тржишта у том временском оквиру, спречавајући тако шпекулативне добитке и нерационалне губитке.

Објашњење

 • Рецимо да се акција тргује по цени од 500 долара. Претпоставимо да одједном сви инвеститори почну да продају своје уложене акције. Шта ће бити са ценом акције? На крају ће пасти према закону потражње, рецимо 65 долара у року од само 5 дана. Може се догодити да падне на тако ниском нивоу да цена чак не одражава њену основну вредност (тј. Минимум би требало да буде цена акције која се добија посматрањем финансијских извештаја компаније, њене перспективе раста, његове вероватне будућности приход и многи фактори).
 • Проблем настаје у томе што нови инвеститори компанију виде у негативном смислу игноришући основе компаније. Ово се не би требало догодити. Дугорочно (тј. Годинама), цене акција ће на крају пасти ако су основе заиста слабе.
 • Слична прича односи се на берзу у целини. Они помажу у сузбијању ирационалне паничне продаје инвеститора. Омогућава инвеститору да направи паузу - размисли о залихама да ли је право време за трговину - и онда донесе одлуку. Дакле, привремено заустављају трговинску игру.

Историја

 • Историјски гледано, САД су представиле први прекидач на целом тржишту 1987. године када је ДЈИА (индустријски просек Дов Јонес) забележио масовни пад од 22% у само једном дану. Ово је био велики губитак.
 • Касније у фебруару 2013., СЕЦ (Комисија за хартије од вредности) је увела нова правила за прекидаче на целом тржишту, а индекс С&П 500 је изабран као ново мерило за прекидаче. Тако се цена израчунавања индекса од претходног дана користи за израчунавање процентуалног пада.
 • Спречава негативну страну, такође постоји концепт „Цирцуит филтерс“ који спречавају неразуман раст цена акција због „паничне куповине“. Тренутно се фокусирајмо само на прекидаче.

Како функционише прекидач на берзи?

Основна намера прекидача је да зауставе дугме за паничну продају. Примењују се на појединачне акције као и на тржишне индексе. У основи постоје три нивоа прекидача:

Ниво 1

Ово је први прекидач који аутоматски поставља берза када акције падну за одређени проценат у односу на последњу цену на затварању. У овом тренутку, трговање се зауставља на неколико минута, а затим се наставља.

Ниво 2

Ово је други прекидач који се покреће када цена акције или индекс поново падне са већим процентом (овде се проценат пада израчунава у односу на последњу цену затварања прошлог дана). У овом тренутку, трговање се зауставља на исти временски период као у прекидачу нивоа 1, а затим се дозвољава да се поново настави.

Ниво 3

Ово је трећи и последњи прекидач ако цена акција или индекс и даље падају са већим процентом него код прекидача нивоа 2. Овде се проценат пада израчунава у односу на завршну цену или вредност при којој је затворен последњи дан. Ако се постави ниво 3 кола, нема повратка - трговање се зауставља до краја дана. Отвара се директно следећег пијачног дана.

Ако се прекидач нивоа 1 или нивоа 2 активира пре 15:25, само тада тржиште зауставља трговање на 15 минута. Међутим, ако се аутоматски прекидачи активирају после 15:25, трговање на тржишту неће бити заустављено. С друге стране, ако се прекидач нивоа 3 активира у било ком тренутку током поменутог трговинског дана, тржиште се зауставља за остатак трговинског дана. Дакле, видите да не постоји горња граница за прекидач нивоа 3.

Прекидач на нивоима берзе

Прекидачи се постављају један по један. Нивои су следећи:

Ограничење прекидача горе и доле

 • СЕЦ је такође увео прекидаче за појединачне хартије од вредности са истом сврхом да спречи неразумну вишак волатилности у трговању тим акцијама.
 • Овде се називају опсези, што се активира у зависности од процентуалне промене у односу на просечну цену у последњем петоминутном периоду трговања.
 • Ограничења опсега су следећа:

 • Опсези се активирају ако се цена осигурања промени изнад ограничења и не обнови се у року од 15 секунди од догађаја активирања. Трговање се зауставља на 5 минута.

Заустављач прекидача

Заустављање трговања значи паузу у трговању како је одредио регулатор размене. Дакле, СЕЦ је прецизирала заустављање трговања на следећи начин:

Утицај прекидача на берзу

 • Требали бисте бити свјесни ситуације на свијету која је данас узрокована вирусом - Цовид-19. Пандемија је довела до наглог пада америчких тржишта.
 • Не само САД, већ постоје и пади само глобалних индекса.
 • Прекидач је постављен 9. марта 2020. године када је индекс С&П пао са 2971 на 2778 у року од неколико секунди од отварања индекса. Америчко тржиште акција пало је за 193 поена након што је дотакло ниво од 2778. Трговање је тада заустављено за 15 минута. Тог дана није било кола нивоа 2 или нивоа 3.
 • Поново је 12. марта 2020. индекс С&П 500 био сведок прекидача. Тржиште је приметило прекидач нивоа 1 када је индекс пао са 2738 на 2516. Трговање је заустављено на 15 минута. Тог дана није било кола нивоа 2 или нивоа 3.

Закључак

Као што је наведено у претходној дискусији, сада можете схватити важност и сврху прекидача. Да није било таквих прекидача, тржиште би избрисало све скокове до данас само због привремених прекида или привремених информација. У тој мери контролише тржиште, тако да се инвеститорима даје времена да преиспитају и избегну панично одлучивање.