Подразумевани ризик (дефиниција, типови) | Како проценити задати ризик?

Шта је подразумевани ризик?

Ризик неизмиривања обавеза је врста ризика која мери шансе за неиспуњавање обавеза као што је неплаћање главнице или камата и математички се израчунава на основу прошлих обавеза, финансијских услова, тржишних услова, стања ликвидности и садашњих обавеза итд. Многи фактори утичу на неизвршење обавеза, попут претрпљених великих губитака, блокаде новца у дуготрајној имовини, лошег новчаног тока и финансијске ситуације, економских услова попут рецесије итд. То се мери оценама које су издале агенције за кредитни рејтинг.

Врсте подразумеване оцене ризика

Ниже оцене повећавају ризик и обрнуто. Ако је задати ризик висок, камата ће бити већа од уобичајене камате за привлачење купаца да инвестирају. Подељен је на две врсте инвестиционе и неинвестиционе оцене.

# 1 - Инвестициона оцена

Инвестициона оцена је врста оцене коју дају агенције за кредитни рејтинг на основу учинка компаније која одређује нижи ризик од неплаћања и инвеститори се могу одлучити за улагање у компанију. Генерално, оцене ААА, АА, А, БББ сматрају се у категорији инвестиционе оцене.

# 2 - Неинвестициона оцена

Неинвестициони рејтинг се сматра високоризичним хартијама од вредности и показује да су шансе за неизвршење обавеза веће. Неинвестиционе компаније нуде вишу каматну стопу и ниже набавне цене због своје природе ризика. Понекад је компанијама без инвестиционог нивоа било тешко да привуку купце да купе хартије од вредности. Оцена бонитетних агенција испод ББ указује на неинвестициону оцену.

Како смањити задати ризик?

# 1 - Понудите високу каматну стопу

Зајмопримац би требао понудити вишу каматну стопу у поређењу са тржишном стопом како би задржао веру инвеститора.

# 2 - Правилно управљање позицијом новчаног тока

Ако је компанија оцењена неинвестиционом оценом, требало би да одржи одговарајући новчани ток како би благовремено вратила дуг и побољшала имиџ на тржишту.

# 3 - Повољна структура капитала

Власнички капитал треба да буде већи од позајмљеног, како би се одржала позиција солвентности.

# 4 - Повољни односи

Агенције за кредитни рејтинг оцењују хартије од вредности према финансијском положају и анализи односа предузећа зајмопримца. тако да би, како би се смањио ризик од неплаћања, коефицијенти као што су однос дуга и капитала, однос профитабилности, коефицијент обрта деоница, коефицијенти солвентности, коефицијент обртног капитала итд. требали бити повољни за пословну организацију.

# 5 - Остале мере

  • Смањите трошкове
  • Одржавајте проценат добити
  • Вратите зајмове банкама на време.
  • Ниско улагање у дугорочну капиталну имовину

Процена неизвршеног ризика

Може се проценити на следеће начине:

# 1 - Кредитне оцене

Овом ризику се може приступити путем оцена које дају агенције за кредитни рејтинг. Ако су оцене једнаке или испод ББ, ризик је висок.

# 2 - Претходни учинак и квартални резултати

Може се проценити према прошлим перформансама компаније, на пример ако је компанија у прошлости заостала у отплати дуга, подразумеваном ризику треба приступити као висок или Ако су објављени лоши квартални резултати, шансе за губитак и ризик су високи.

# 3 - Тржишна позиција и добра воља

Ако компанија или зајмопримац има већу репутацију на тржишту, то значи да предузеће или зајмопримац има велику добру вољу. Дакле, може се веровати зајмопримцу и новац уложити или позајмити на основу репутације на тржишту, верујући да ће зајмопримац превладати неповољну ситуацију.

# 4 - Тип зајмопримца

Такође се може проценити од зајмопримца до зајмопримца. Ако је зајмопримац владина компанија, шансе за губитак постају мале, стога ће ризик бити нижи. Док су, ако је зајмопримац новоформирана приватна компанија, шансе за ризик веће, стога се ризик од неплаћања мора проценити као висок.

Подразумевана премија за ризик

То је премија за преузимање ризика од инвестирања у хартије од вредности засноване на ризику. То је разлика између стопе коју нуде ризичне хартије од вредности и стопе без ризика. Ова премија је начин привлачења купаца нудећи високе каматне стопе или снижену куповну цену. то је компензациона мера против хартија од вредности на носиоца ризика.

Закључак

  • Подразумевани ризик је ризик да дужник не испуни своје обавезе. Показује неспособност зајмопримца да врати позајмљена средства. Мери се оценама које дају агенције за кредитни рејтинг.
  • Постоје две врсте инвестицијских фондова са ризиком од неплаћања и неинвестицијски фондови. Рејтинг инвестицијског фонда је ААА, АА или БББ што показује низак ризик и знак да се новац може улагати, док су у неинвестиционом ризику дате оцене испод или једнаке ББ што је знак високо ризичних хартија од вредности.
  • Зајмопримац обезбеђује вишу каматну стопу како би смањио ризик.
  • Разлика између хартија од вредности заснованих на високом ризику и безризичне стопе назива се премија тржишног ризика која у природи надокнађује носиоце ризика.