Прираст (Значење, дефиниција) | Прираст на тржишту обвезница и спајања и преузимања

Прираштај Значење

Прираштај пре свега значи постепени или постепени раст. Међутим, што се тиче финансија, оно има следеће техничко значење

  • Тржишта обвезница - Прираштај се односи на промену цене обвезнице купљене по дисконтној цени до номиналне вредности обвезнице или капиталне добити коју ималац обвезнице добије када се догоди куповина / продаја обвезнице, добитак / губитак. Другим речима, то се може описати као амортизација обвезнице. Амортизација је амортизација било које нематеријалне имовине. То значи повећање или смањење цене обвезнице током трансакције, која се назива и амортизација.
  • Спајања и аквизиције - У контексту спајања и преузимања, прираштај се назива повећањем зараде компаније након трансакције. На пример, ако компанија има ЕПС од 1 УСД, а након стицања ЕПС-а порасте на 1,30 УСД, тада би се стицање односило на 30% повећања. У рачуноводственом смислу, трошак прираштаја је трошак створен када се ажурира садашња вредност (ПВ) финансијских инструмената. Прираст у финансијама предузећа је стварна вредност створена у одређеној трансакцији. Уговор ће увек бити акретан ако је однос ПЕ стицаоца већи од ПЕ односа циља, укључујући премију стицања.

Прираст на тржишту обвезница

  • На тржиштима обвезница, како каматна стопа повећава вредност живих обвезница опада, јер би обећавале нижу каматну стопу од превладавајуће. То исцрпљује његову потражњу и вредност опада. Како ће све обвезнице доспети само у номиналном износу, добитак услед снижене куповине обвезнице је увећање.
  • Сложена акредитована вредност (ЦАВ) појављује се када се ради о обвезницама са нула-купоном. Како ове обвезнице неће имати купонске исплате као традиционалне обвезнице. До ове ЦАВ се долази додавањем свих зарађених камата до одређеног тренутка у почетну цену обвезнице.

Пример повећања на тржишту обвезница

На тржишту обвезница израчунава се помоћу следеће формуле -

Износ прираштаја = основа куповине * (ИТМ / период обрачуна годишње) - камата на купон

Негативна вредност је разблажење, док позитивна вредност одређује прираст.

Када инвеститор купи обвезницу с попустом, исти попуст мора се приписати током целог века трајања обвезнице до њеног доспећа. То укључује прилагођавање основе трошкова (плаћене цене) обвезнице по номиналној вредности за сваку годину у којој се обвезница држи. То заузврат повећава и трошак и нето приход обвезнице.

Узмимо у обзир инвеститора који је купио обвезницу по цени од 80 долара чија је рочност доспећа 10 година, а номинална вредност је 100 долара. У овом случају прираст инвеститора би износио (20/10 = 2) 2 $. Његов пријављени нето приход био би 5 $ (камата) + 2 $ (прираст) = 7 $.

Прираштај у спајањима и преузимањима

Акредитивни послови могу се догодити ако се имовина стекне с попустом на претходну тржишну вредност. Генерално, акредитивна улагања се односе на све хартије од вредности које се купују са попустом.

Прираштај и разблаживање користе се за испитивање утицаја стицања или спајања на зараду компаније по стицању по акцији (ЕПС). Помаже фирми купцу да проучи утицај спајања на фирму у смислу последица рентабилности које укључују све факторе и сложености. Синергија спајања може се приказати вршењем такве анализе.

  • Пост деал ЕПС> Купац ЕПС -> Прираст
  • Пост деал ЕПС Дилутион
  • Објави пост ЕПС = Купац ЕПС -> Губитак нераспоређености

Консензус ЕПС је онај који се добија након спајања и он се користи за одређивање прираштаја или разблажења. Ова анализа је стога корисна за разумевање последица спајања. Спајању обично претходи темељна пажња циљане фирме. У неким случајевима, циљна фирма ће такође обавити детаљну анализу у фирми купцу. Током истог периода пре финализације спајања, врши се анализа разблаживања прираштаја ради проучавања последица.

Ако спајање резултира разређивањем, фирма купац ће два пута размислити да настави са спајањем или другим средствима да надокнади смањење укупног ЕПС-а у будућности.

Све у свему, то је пресудан фактор док купац планира спајање или у рачуноводственом смислу, узимајући у обзир износ пореза. Такође помаже у утврђивању разлога за комбиновањем две компаније, ако је разблажење превисоко, стицалац вероватно неће наставити трансакцију или ако је прираст превисок, купац може ићи корак напред или повећати понуду да закључите посао и искористите синергију спајања.