Потпуни образац АГМ-а (годишње скупштине) | Циљеви

Пуни образац АГМ-а - Годишња скупштина

Пуни облик АГМ-а је Годишња скупштина. АГМ се може дефинисати као службено окупљање акционара и директора регистрованог предузећа у свакој календарској години, а најважнија сврха годишње скупштине је осигурати 100-постотно поштовање свих законских захтева попут припреме. и презентација финансијских извештаја компаније, именовање ревизора итд.

Сврха

Сврха годишње скупштине је да обезбеди потпуно поштовање свих независних законских захтева, као што су припрема и презентација финансијских извештаја предузећа, именовање ревизора / ревизора, избор одбора директора итд. на. У том светлу, може се рећи да се скупштине одржавају како би се осигурало да се пословање предузећа на одговарајући начин води у његово име, како би се донеле значајне одлуке у вези са добробити компаније, одобрило ревидиране финансијске извештаје, ажурирати власнике капитала у вези са прошлим и предстојећим активностима компаније итд.

Циљеви АГМ-а

АГМ-ови се спроводе с циљем обављања послова око уобичајеног, као и посебног пословања.

# 1 - Циљеви који се односе на обично пословање

  • Представљање ревидираних рачуна пред члановима компаније и њеним власницима капитала и њихово одобрење од њих.
  • Да бирају нове Управне одборе или управни одбор путем система гласања.
  • Да именује ревизоре за предстојећу календарску годину.
  • Прогласити и потврдити дивиденду како је предвиђено БПК компаније.

# 2 - Циљеви који се односе на посебно пословање

  • Тражити одобрење чланова и власника капитала ако одбор директора жели да повећа одобрени капитал компаније.
  • Да затражи одобрење чланова и власника капитала ако БПК желе да промене статут компаније.
  • За решавање било каквих сукоба, питања или притужби које су покренули инвеститори компаније.
  • Да би се заштитили интереси инвеститора компаније.

Како то функционише?

Одржава се тако да власници капитала и чланови инкорпорираног предузећа могу гласати о стварима попут избора одбора директора, прегледати ревидиране рачуне дотичног предузећа и дати сагласност на исти, итд. У великим компанијама , то је једини састанак одржан у календарској години на којем власници капитала и извршни директори могу да комуницирају. Комисија за хартије од вредности или Комисија за хартије од вредности поставила је обавезно да јавна предузећа обавештавају своје акционаре о прошлим, садашњим и будућим активностима предузећа путем АГМ-а. Јавна предузећа су обавезна да одржавају скупштина сваке финансијске године. Време између две узастопне скупштине не сме бити дуже од петнаест месеци, а чак је обавезно да компаније пошаљу обавештење у писаном облику и то најмање 21 дан пре датума Скупштине, где се помињу сви детаљи истог.

Пример

АБЦ, новооснована компанија жели да одржи свој први скупштина. Проведите АБЦ кроз све захтеве које мора нужно испунити у сврху спровођења АГМ-а.

Решење

АБЦ је новооснована компанија мора одржати своју прву годишњу скупштину у року од девет месеци, тачно пре краја финансијске године. Компанија мора бити сигурна да ће послати писмено обавештење свим својим члановима и власницима капитала најмање 21 дан пре него што је планирано да се спроведе. АБЦ се мора побринути да одржава кворум скупштинске седнице тако да му се може наплатити статус важећег састанка. Ако је АБЦ приватна компанија, тада мора имати минимални кворум од 2 члана, а ако је јавно предузеће онда мора имати минимални кворум од 3 члана.

Значај

Годишња скупштина има огроман значај и делује као медиј за регистрована предузећа (како јавна тако и приватна предузећа) за откривање значајних информација члановима и власницима капитала компаније. Такође се спроводи како би се ревидирани финансијски извештаји компаније одобрили од чланова и власника капитала исте. Они су веома важни и са становишта власника капитала. Власници капитала током АГМ-а могу да поделе своја питања, недоумице, притужбе, а такође упознају свој део дивиденди и текуће и будуће планове компаније.

Разлика између годишње скупштине и ванредне скупштине

Кључна разлика између годишње скупштине и ванредне скупштине су

  • Управни одбор сазива Управни одбор, док Управни одбор сазива Управни одбор, Одбор на основу захтева власника капитала или трибунала.
  • Казна се изриче у случају ако АГМ није позван у прописаном року, док се иста не наплаћује у случају ЕГМ-а.
  • АГМ се може спровести било ког дана осим државних празника и током радног времена, док се ЕГМ може одржати било ког дана, без обзира да ли је то државни празник или не, а такође у било које доба дана.
  • АГМ се бави и уобичајеним и посебним пословањем, док се АГМ бави само посебним пословањем.

Предности АГМ-а

  • Годишња генерална скупштина формулише начин за покретање комуникације између предузећа и његових власника капитала. Власници компаније, тј. Акционари добијају увид у садашње, прошле и предстојеће активности компаније, као што су перформансе, планови, стратегије, циљеви итд.
  • Они такође делују као форум на којем власници капитала преиспитују компанију о пословима који се односе на процену њиховог удела и изгледе за раст.
  • Именовање ревизора за предстојећи мандат је још једна предност спровођења скупштине друштва.
  • Такође је предвидео избор одбора директора помоћу наменског система гласања.
  • Још једна корист од одржавања скупштине може бити предлог и потврда дивиденде коју ће инвеститори компаније наводно добити на својим холдингима.

Закључак

АГМ се користи за годишње скупштине. АГМ се може дефинисати као обавезни састанак који морају нужно сазвати регистрована предузећа (приватна и јавна) једном у свакој финансијској години. Мора се одржати у седишту регистроване компаније и мора се обавити радним даном само у радно време.