Пуни облик АСБА - Значење и карактеристике | Како то функционише?

Пун облик АСБА - Апликације подржане блокираним износом

Пуни облик АСБА су Апликације подржане блокираним износом. Индијски одбор за хартије од вредности и берзе (СЕБИ) регулатор за индијско тржиште акција дефинисао је процес који се назива АСБА за компаније које се пријављују за ИПО (почетна јавна понуда), издавање права, ФПС, итд. АСБА као процес се примењује у банкарским апликацијама који спречавају задуживање износа инвеститора док им се не доделе акције.

Не подржавају све банке ову пријаву, али самоовлашћене синдикалне банке (СЦСБ) подржавају овај процес који спроводи регулатор СЕБИ. Блокирани износ инвеститор не може повући, а такође се кретање тих средстава фирмама неће догодити док акције не дођу на њихов Демат рачун. АСБА је настала од 2008. године.

Карактеристике

  • СЦСБ-ови који су овлашћени да изводе АСБА могу да прихвате пријаве инвеститора за претплату на ИПО.
  • Када приме образац, на свом крају ће верификовати неопходну позадину налога.
  • Када се пријава одобри, износ се блокира са рачуна подносиоца захтева и одваја за ИПО.
  • НСЕ има систем надметања путем којег се додељују акције, детаљи се преносе на овај систем.
  • У случају успешне претплате, акције се додељују на Демат рачун инвеститора, а у случају да расподела не успе, блокирани износ се враћа на изворни рачун инвеститора.
  • Од 10. новембра 2015. године, СЕБИ је одредио све претплате за ИПО само путем АСБА.

Како то функционише?

  • Током ИПО-а, када је понуда отворена за јавност, инвеститори почињу да подносе своје понуде за претплату. Апликација прима ове понуде, након верификације свака понуда се обележава бројем и чува у књизи. Свака од ових понуда је јединствена у погледу броја, броја захтеваних деоница и износа понуде. Апликације би већ блокирале износ са рачуна до дана отварања ИПО-а.
  • Једном када се ИПО отвори, систем је почео да додељује акције на основу хијерархије износа понуде и броја лотова које је инвеститор захтевао. У време саме претплате, величина партије и други приоритети би били постављени. За све жиговане бројеве у књизи, где год се изврши додељивање, блокирани износ терети се и књижи на рачун корисника предузећа у односу на акције које су им додељене истовремено.
  • Након што се инвеститору доделе све расположиве акције, оживљени број који остаје у књизи без икаквог додељивања одмрзне се у једном потезу. Ово ће деблокирати износ од износа улагања. Стога се неискоришћени износ враћа инвеститору у кратком временском периоду без икаквих нејасноћа.

Значај АСБА

Пре него што су АСБА инвеститори требали давати понуде за ИПО путем провера које су за инвеститоре биле дуготрајан и напоран процес. Морат ће унапријед платити таксе и поново чекати поврат путем чекова у случају да акције не буду додијељене. АСБА поједностављује читав процес заједно са уношењем транспарентности у систем. Инвеститор неће морати да чека повраћај износа нити редовно да прати статус поврата. Износ се може искористити тамо и тамо како га инвеститор рефундира. Апликација аутоматски блокира и деблокира износ тако да инвеститори могу да се претплате на више од једне ИПО истовремено или једну за другом.

СЕБИ, који је регулатор берзе, осигурава да је целокупна инвестицијска активност за инвеститора пријатељска и подстиче било какав опсег да инвеститор претплати више за ИПО. Како се транспарентност одржава, питање одступања је врло мало или никакво. Процес смањује ручну интервенцију јер се цела апликација аутоматски покреће на позадини.

Предности АСБА

  • Апликације подржане блокираним износом поједностављују претплату на ИПО која се дешавала чековима, што је био болан процес са многим ограничењима.
  • Инвеститор не мора сам да плаћа чекове или блокира средства, већ то чини апликација. Ово ће помоћи инвеститорима да зараде и камату на блокирани износ.
  • Инвеститор не мора да се брине око поврата у случају да акције нису додељене. Апликација то чини на позадини са лакоћом.
  • Инвеститор може ревидирати, прегледати, повући и провјерити статус ове понуде до датума додјеле.
  • Због СЦСБ-а, посредник инвеститора за претплату увек ће бити његова банка и у случају неслагања знао би коме да се обрати и где да се обрати.
  • Не постоји мандат да инвеститор треба да има депозитни рачун код свог СЦСБ-а.

Значај

  • То је апликација која врши блокаду-деблокаду средстава са рачуна.
  • Апликације подржане блокираним износом смањују ручну интервенцију потребну за враћање неискоришћеног износа инвеститору коме нису додељене акције током ИПО-а.
  • Издавачка компанија путем АСБА гарантује да се блокирани износ за ИПО не користи или злоупотребљава у друге сврхе.
  • До датума додељивања, инвеститор може ревидирати, повући или поништити своју понуду за акције. Блокирани износ се мења са измењеном понудом.
  • Ревизија понуде је једноставна у АСБА у поређењу са ранијим системом, где је инвеститор морао да обезбеди читаве нове тендерске документе заједно са уништавањем претходних.
  • Инвеститор може да провери статус понуде на мрежи.

Закључак

СЕБИ је поступак који је инвеститору олакшао поступак претплате на ИПО. Раније је износ требало издавати чековима који ће бити блокирани / неупотребљиви до датума додељивања. Са АСБА, инвеститор не само да зарађује камату на износ, већ је и повраћај новца у случају нераспоређивања акција лак. СЕБИ је АСБА за све банке СЦСБ-а постао обавезан за претплату на ИПО. То је аутоматизовани процес који се извршава путем банкарских апликација, чиме се искључују све ручне интервенције потребне током расподеле и поврата средстава инвеститору. Када се акције додељују одређеном инвеститору, блокирани износ терети се са његовог рачуна, а удео се додељује на повезани Демат рачун.