ЛЛЦ против појединачног власништва | 7 најважнијих разлика (са Инфографиком)

Разлика између ЛЛЦ предузећа и приватног власништва

ЛЛЦ је засебно правно лице којим управљају његови чланови са ограниченом одговорношћу и за ЛЛЦ предузеће је обавезно да се региструје, док самостално предузетништво је нека врста пословног огранка појединца који није одвојен од свог власника, стога његове обавезе нису ограничене и нема потребе за регистрацијом самосталног предузетника.

Између њих постоје значајне разлике. Када појединци започну свој посао, они прелазе у самостално власништво. ЛЛЦ је продужетак самосталног предузетништва где постоји много чланова који поседују компанију.

У самосталном власништву не постоји засебан ентитет. Шта год предузеће зарадило, одговорност је власника. Као резултат, власник треба да плати порез на лични доходак. У случају ЛЛЦ-а то је мало другачије. ЛЛЦ и његови чланови имају засебно правно лице, али чланови морају да плаћају порез према пореским стопама.

Јединственим власником управља сам власник. Али у случају ЛЛЦ предузећа, понекад чланови (ако их је мање) воде посао или одаберу мало менаџера који воде посао.

Највећа предност ЛЛЦ предузећа је што је одговорност члана ЛЛЦ предузећа ограничена на улагања која је она извршила. Међутим, за појединачно власништво укупна одговорност сноси власник предузећа.

Власник приватног предузећа не брине о средствима. Ако има сопствена средства и улаже у свој посао, то се сматра пословним фондовима (с обзиром да су пословни и лични фондови исти). Али у случају ЛЛЦ предузећа, чланови морају да воде евиденцију тако да се лична средства и посао не помешају.

Једини пропис о самосталном предузетништву је да морају да се увере да на сличној територији не користе име које користи неко други. Међутим, ЛЛЦ треба да се региструје у складу са државним прописима. Због тога су за самостално предузеће трошкови формирања организације прилично ниски. Али за ЛЛЦ предузеће, почетни трошкови су око 100 до 800 УСД.

ЛЛЦ против појединачног власништва Инфограпхицс

Да видимо главну разлику између ЛЛЦ предузећа и индивидуалног власништва.

Кључне разлике

  • ЛЛЦ има посебно правно лице. Чланови ЛЛЦ предузећа сматрају се одвојеним од посла. С друге стране, у случају самосталног власника, власник и предузеће немају засебно правно лице.
  • Да би основали ЛЛЦ предузеће, један или више чланова треба да поштују државне прописе и да се региструју. Да би се основало самостално предузетништво, не треба следити ниједан пропис. Уместо тога, власник треба да се увери да је његово пословно име оригинално.
  • Да би створили ЛЛЦ предузеће, чланови требају потрошити око 100 до 800 УСД. Да би се основало самостално предузеће, трошкови су много мањи од оснивања ЛЛЦ предузећа.
  • Чланови ЛЛЦ предузећа сносиће одговорност само у мери у којој улажу. За појединачно власништво, одговорност власника је неограничена и не постоји заштита одговорности.
  • Порез за ЛЛЦ предузеће наплаћује се на зараду / добит члана. Порез појединачног предузетника третира се као лични порез.

ЛЛЦ у поређењу са табелом појединачног власника

Основа за упоређивањеЛЛЦСамостално власништво
ЗначењеДруштво са ограниченом одговорношћу које воде чланови друштва.Једна пословна јединица коју води један власник.
Засебан ентитетЛЛЦ предузеће и чланови имају одвојене ентитете.Предузеће и власник у самосталном власништву немају ниједно одвојено правно лице.
Формирање формалностиДа би основали ЛЛЦ предузеће, потребно је да се региструју у складу са државним прописима.Да би основао самостално предузеће, власник мора да се увери да назив предузећа није исти са другим предузећем на истој територији.
Накнаде за формирањеДа бисте основали ЛЛЦ предузеће, то кошта око 100 до 800 УСД.Да би се основало самостално предузеће, власник не мора сносити трошкове.
ОпорезивањеЛЛЦ има јединствени метод опорезивања. Порез се наплаћује од чланова по важећој стопи.За самостално предузеће порез се обрачунава на доходак власника. Не постоји разлика између пореза власника и пореза на пословање.
Заштита одговорностиЗа ЛЛЦ предузеће су одговорни у мери у којој улажу у ЛЛЦ предузеће.За самостално власништво, власник је одговоран за целокупно пословање. И нема заштите од одговорности.
ПапирологијаЗа ЛЛЦ предузеће има мање папира.За самостално предузеће нема папира.

Закључак

Обично људи започињу свој посао као самостални предузетник. Касније када пожеле мало да повећају, формирају ЛЛЦ предузеће и узимају помоћ од других појединаца. Појединци се одлучују за ЛЛЦ предузеће како би смањили одговорност и на својој личној имовини. У ЛЛЦ предузећу би се добила заштита од одговорности која није доступна у самосталном власништву.