Да ли задржана зарада имовине? - Класификација и сврха

Да ли задржана зарада имовине?

Задржана добит је нето приход који се акумулира током одређеног временског периода, а касније користи за исплату акционару у облику дивиденде или накнаде акционарима у случају продаје или куповине корпорације. Дакле, задржана добит није имовина компаније јер припада акционарима. Ентитет га држи као додатни акцијски капитал.

Нето задржана зарада = задржана зарада на почетку периода + нето приход / губитак током периода - укупне дивиденде.

У основи, задржана добит приказана на страни пасиве биланса стања налази се под главним резервама и суфицитом у акционарском капиталу. Сматра се рачуном капитала; стога се обично очекује да има кредитни биланс.

Сврха задржане зараде

  1. За расподелу дивиденде било када у будућности, тј. Средином било које финансијске године;
  2. Ова зарада задржава се за будућу употребу као помоћ у финансирању проширења корпорације.
  3. Једна од његових употреба може бити накнада акционарима у случају ликвидације корпорације.
  4. Ентитет може да капитализује кредитни биланс задржане добити издавањем бонус акција акционарима.

Примери

Случај 1: У случају да постоји нето добит из рачуна добити и губитка за одговарајућу финансијску годину

Корпорација КСИЗ задржала је зараду на почетку периода 2019. године од 250.000 долара. Током године компанија заради нето приход од 100.000 УСД након одбитка свих трошкова. Преференцијалним акционарима исплаћује повлаштену дивиденду од 75.000 УСД, а главничним дивидендама од 100.000 УСД. Израчунајте задржану добит предузећа за период који се завршава 2019. год.

Решење:

Обрачун задржане добити предузећа за период који се завршава 2019. год .:

Случај # 2: У случају да постоји нето губитак из рачуна добити и губитка за одговарајућу финансијску годину

АБЦ корпорација задржала је зараду на почетку периода 2019. године од 350.000 америчких долара. Током године компанија претрпи нето губитак од 120.000 УСД након одбитка свих трошкова. Будући да постоји нето губитак из рачуна добити и губитка, стога се дивиденде акционарима неће делити. Израчунајте задржану добит предузећа за период који се завршава 2019. год.

Решење:

Обрачун задржане добити предузећа за период који се завршава 2019. године:

Закључак

  • Тако се каже да је задржана добит део нето добити након одбитка дивиденде која ће бити исплаћена акционарима. Акумулираће се током неког времена да би се искористили за будуће последице финансирања, које могу стићи у корпорацију у било ком тренутку будућег датума.
  • Задржана добит је нето приход предузећа од различитих операција које предузеће држи као додатни акцијски капитал. Стога се сматра акционарским фондом и такође представља у израчунавању поврата на капитал уложен од стране акционара у ентитету.