ФЛООР функција у Екцелу (формула, примери) | Како се користи?

Функција пода у Екцелу је врло слична функцији заокруживања јер заокружује број на његов значај, на пример ако имамо број 10 и значај је 3 излаз би био 9, ова функција узима два аргумента као улазни један је број док је други вредност значајности.

ФЛООР функција у програму Екцел

ФЛООР у програму Екцел је математичка / триг функција која заокружује број (према нули) до најближег одређеног вишеструког значаја.

Кад год се број заокружи, заокружује се или горе или доле, што је веће од вредности броја или мање од вредности броја. Дакле, број када се заокружи навише има једнаку или већу вредност од претходног броја који је заокружен, а слично када се број заокружи на доле има једнаку или мању вредност од броја заокруженог на доле.

Када се број заокружи на нулу, увек постаје мање вредности, међутим, када се негативни број заокружи на нулу, он постаје већи.

ФЛООР функција у екцелу увек заокружује вредност према нули и увек враћа нумеричку вредност. ФЛООР у Екцелу налази се на списку основних функција заокруживања у програму Екцел, мада ради на сличан начин као функција МРОУНД у Екцелу, једина разлика је у томе што увек помера број на најближи вишеструки значај.

ФЛООР Формула у програму Екцел

Испод је Формула у Екцелу.

Ова формула у екцелу увек узима два аргумента број и значај и оба су потребна. Значај значи фактор који ће помоћи да се пронађе вредност која је најближи вишеструком броју.

Број: је број који желимо да заокружимо

Значај: је вишекратник или фактор на који желимо да заокружимо број.

Ако је цена дате робе 6,42 УСД и желимо да је заокружимо на најближу вредност дељиву са 5 центи, користићемо функцију ФЛООР.

= КАТ (6.42,0.05)

Излаз: 

Како се користи функција ФЛООР у програму Екцел?

Веома је једноставан и лак за употребу. Дозволите нам да разумемо рад функције ФЛООР на неким примерима.

Овај предложак функције функције ФЛООР можете преузети овде - предложак функције ФЛООР Екцел

Пример # 1

Претпоставимо да имамо листу производа са њиховим продајним ценама, процентом попуста, сниженом ценом и желимо да се снижене цене заокруже на најближи вишеструки значај.

За дату листу производа желимо да цене с попустом заокружимо на 5 центи значаја. Дакле, да бисмо израчунали заокружену цену, користићемо функцију ФЛООР.

Користићемо ФЛООР у Екцелу да заокружимо вредност и ФЛООР формула ће бити:

= ПОД (Е3, Ф3)

Применом горње формуле ФЛООР на друге ћелије имамо

Пример # 2

Имамо списак продајног тима са месечном продајом. Сваком продајном представнику додељује се подстицајна цена за сваких 1000 УСД продаје, што је 5% од одговарајућег износа продаје, сада треба да израчунамо износ подстицаја који ће представнику бити исплаћен као подстицај на крају месеца.

Да бисмо пронашли релевантну продају која мора бити најближи вишекратник од 1000, користићемо функцију ФЛООР у екцелу са најближим фактором 1000.

Дакле, формула ФЛООР у екцелу ће бити:

= ПОД (Б2,1000)

Превлачењем горње формуле ФЛООР у Екцелу до осталих ћелија које имамо,

Као подстицај израчунаћемо 5% релевантне продаје која ће бити

= Д3 * (5/100)

Повлачењем и применом горње формуле ФЛООР у Екцелу на друге ћелије, имамо жељени излаз као што је приказано доле

Дакле, функција ФЛООР се користи док се ради са значајном вредношћу и корисна је у прорачунима за конверзију валута, попусте. Уз помоћ ФЛООР-а у екцелу можемо временске вредности заокружити на најближи временски интервал.

Пример # 3

На пример, временска вредност постављена је на најближу вредност сата

Ствари које треба запамтити

  • Ако је број који треба заокружити позитиван број, функција ФЛООР ће заокружити вредност према нули, односно снизити ће вредност броја што је више могуће на најближи значајни фактор.
  • Ако је број негативан број, функција ФЛООР заокружиће вредност од нуле.
  • Ако је број тачан вишекратник значајне вредности, неће бити заокруживања броја и функција ФЛООР ће вратити исту вредност.
  • Ова функција баца #НУМ! грешка, када је број позитиван, а значај негативна вредност, баца # ДИВ / 0! Грешка када је значајна вредност 0 јер функција понавља вредност дељењем вишеструког све док не добије најнижу вредност која је 0, а дељивост са 0 значи грешку, а функција Екцел ФЛООР такође баца грешку када било који од аргумената није нумерички.
  • У претходној верзији програма Екцел (2003 и 2007), број и значајне вредности требале би имати исти знак, иначе би функција екцел ФЛООР вратила грешку, међутим, ово ограничење функције ФЛООР је импровизовано у најновијој верзији програма Екцел (2010 и касније), сада може заокружити негативан број са позитивним значењем.