Финансије вс економија - која је професија боља?

Разлика између финансија и економије

Финансије и економија су два различита појма која су донекле међусобно повезана, а економија се у основи бави потрошњом, разменом производа и услуга, производњом, преносом богатства итд., Док се финансије баве потпуним коришћењем // ввв.дб. цом /

Једноставно речено, економија и финансије су само две стране једне медаље. Ако желите да успете у финансијама, морате добро да знате економију. Економија се више односи на проналажење тачке равнотеже потражње и понуде, разумевање просечних трошкова и граничних трошкова, проналажење разлика између фиксних трошкова и променљивих трошкова и многих таквих теоријских концепата; с друге стране, финансије су право проширење ових концепата. Стога се често примећује да су људи који су оставили печат у финансијама често имали економско порекло.

Сажетије, економија ствара основу на којој финансије граде кућу. Дакле, ако желите да финансирате професионалце, морате добро познавати економију да бисте разумели сложеност и обим финансија.

У овом чланку ћемо погледати сваку од ових дисциплина одвојено, а затим ћемо покушати да упоредимо две како бисте могли да донесете информисану одлуку у вези са вашом каријером.

Ако сте спремни, кренимо одмах.

  Упоредна табела

  Поређење ФинансијеЕкономисти
  ПодружницеКорпоративне финансије, квантитативна анализа, рачуноводство, управљачки рачуни, управљање ризицима, финансијска анализа, фиксни приход, дериватиМакроекономија

  Микроекономија

  Могућности каријереИнвестиционо банкарство,

  Корпоративне финансије,

  Екуити Ресеарцх,

  Приватна имовина,

  Управљање ризиком,

  Квантитативна анализа,

  Пројектно финансирање,

  Техничка анализа

  Статистичари

  Стратези

  Аналитичар управљања ризиком

  Аналитичар за оперативна истраживања

  осигураници

  Аналитичар буџета

  образовањеДипломирани инжењер финансија, рачуноводства, економије или математике; МБА,

  ЦФА, ФРМ, ПРМ, ЦФП, ЦИМА, ЦМА, АЦЦА, ЦПА и још много тога

  Диплома више школе,

  магистар економије

  Др

  Врхунске фирмеЦрни камен,

  Голдман Сацхс & Цо

  Морган Станлеи

  Банк оф Америца Меррилл Линцх

  Цредит Суиссе

  Цитибанк

  Деутсцхе Банк

  ХСБЦ

  УБС

  Ј.П.Морган Цхасе & Цо

  Већина најбољих фирми које ангажују дипломце економије укључују листу најбољих финансијских и пословних фирми.

  Поред тога, економисте ангажују компаније за маркетинг, људске ресурсе, малопродају и е-трговину

  Рад живот балансЗависи за који поддомен радите. Инвестиционо банкарство - брутално је! Екуити Ресеарцх је и даље у реду. Буи-Сиде аналитичар има уравнотежен радни век.

  У зависности од подручја, можда ћете морати да радите 10-18 сати дневно

  Уравнотежен - Много бољи од финансијских аналитичара. Посао није хитан све време године.
  ПутовањеУглавном се од њих не тражи да пуно путују. Можете са сигурношћу претпоставити да се 90% времена проводи у Оффицеу.Економисти не траже пуно путовања
  Кључне речиОснове финансијског моделирања, процене, спајања и преузимања, НПВ, ИРРМакроекономија, микроекономија, БДП, инфлација, фискална политика, девизни курс, валута, сирова, роба, агрегатна потражња и понуда, реална вс номинална, еластичност, улагање штедње
  Излазне могућностиУ зависности од изабраног подручја интересовања, постоје неке невероватне могућности изласка из сектора финансија.

  На пример, инвестициони банкари који прелазе у приватни капитал или аналитичар који се бави продајом продаје прелазе у профил аналитичара који купује

  Економски саветник, финансијски аналитичар, статистичар, актуар
  Могућности умрежавањаУглавном раде у оквиру финансијске индустрије. Мрежа бивших студената је јака, али није разнолика, као што је пронађено у Консалтингу.Не много. Ограничено у домену алумни мреже
  ИзгледиМогућности за посао у финансијским доменима по вашем избору, морате научити анализу финансијских извештаја, финансијско моделирање и процену, пројектно финансирање, квантитативне финансије, управљање ризиком, управљање портфељем, анализу инвестиција и још много тогаОгромни захтеви економиста у консултантским фирмама, приватним банкама, као и јавном сектору.

  Кључне разлике између финансија и економије

  Економија и финансије су две различите дисциплине на основу свог делокруга рада. Наравно, они су међусобно повезани и без обзира на то шта одаберете, повремено ћете се морати вратити на неке делове оба предмета. Али они су различити. Хајде да схватимо колико су различити -

  Једноставно речено, економија је друштвена наука која помаже у управљању робама и услугама подложним производњи, потрошњи и другим факторима који на њих директно или индиректно утичу. У основи постоје две врсте економије које треба да познајете микроекономија и макроекономија - микроекономија говори о једној јединици или се посао и макроекономија баве индустријом у целини. Огромни су захтеви економиста у консултантским фирмама, приватним банкама, као и јавном сектору.

  С друге стране, финансије су такође наука о управљању средствима подложна три главна фактора - времену, ризику који је повезан са трансакцијом и ликвидности. Много је грана финансија и док се дубоко бавите овом темом, схватићете да има још ствари које треба научити.

  На пример, започели бисте са корпоративним финансијама да бисте стекли своје основе. Затим, у зависности од тога које поље одаберете, треба да научите финансијску анализу, финансијско моделирање и процену, пројектно финансирање, квантитативне финансије, управљање ризиком, управљање портфељем, анализу инвестиција и још много тога. Многи људи бркају финансије са рачуноводством. Али финансије су много веће од рачуноводства. Да бисте научили основе финансија, потребно је да основно разумете рачуноводство, али обим финансија је много више од рачуноводства. Ако се добро бавите математиком и логичким резоновањем, могли бисте да оставите печат на финансијском пољу.

  Сада се нове идеје рађају из две одвојене, али различите идеје. Дакле, ако желите да се добро снађете у било ком од њих, боље је да научите основе другог. На пример, ако се одлучите за финансијску област, основно знање из економије помоћи ће вам да разумете сложена питања и моћи ћете да повежете две одвојене идеје и концепте облика током студирања. С друге стране, ако се одлучите за економију, сигурно ће вам помоћи ако познајете основе финансија. Чак и као студент економије, упознаћете практични аспект како фирме раде у стварном свету.

  Образовни захтеви

  Свет образовања је простран. Али ипак, постоји основна структура коју можете следити ако желите да уђете у свет економије или финансија.

  # 1 - За економисту

  Бити економиста је сјајна професија. Наравно, постоје неке ствари којих се можете плашити попут понављаних истраживања, зависећи више од теоријских димензија него од практичног приступа; међутим, када постанете економиста, ваш раст би био динамичан и ако желите учити и бити бољи економиста (врх криве), добићете све могућности да то буде.

  Али шта треба да урадите да бисте постали економиста?

  Сада постоје две ствари.

  • Прво морате да одлучите шта желите да постанете - врхунски економиста или професионалац који се бави својом професијом да би зарадио за живот. Рецимо да желите да постанете врхунски професионалац. Дакле, треба да стекнете диплому економије где ћете студирати посао, менаџмент и економију.
  • Али да бисте били врхунски или боље рећи 10% економиста на свету, треба вам снага знања. Дакле, морате да идете и на мастер студије које ћете моћи да завршите у року од две године.
  • И на крају, боље је ако стекнете докторат. такође. Једном кад сте докторат, ваша мишљења и пресуде вредноваће се много више од пуког стицања диплома или магистра.

  Дакле, ево графикона на који треба да гледате као на захтеве економисте у каријери -

  извор: студи.цом

  # 2 - за финансије

  Финансијски професионалци су много разноврснији од профила економиста. Чак и многи дипломирани економисти често се одлучују за област финансија јер осећају да желе да истраже више практичних аспеката пословања од осмишљавања теоријских модела.

  Дакле, ако желите да одете у домен финансија, који би били ваши образовни захтеви? Погледајмо разнолике могућности.

  Основна ствар у вези са финансијама је да прво стекнете диплому. Увек је боље ако дипломирате из финансија, рачуноводства, економије или математике. Ови предмети могу бити основа за ваш будући ток деловања. Постоји много опција. Од безброј прилика треба да одлучите у ком правцу бисте желели да идете.

  • Професионални инвеститор: Ако желите да се одлучите за инвестицијске професионалце, најбоље је да пођете на ЦФА курс. ЦФА испит не само да ће вас оспособити за професионално инвестирање, већ ће вам помоћи да постанете стручњак за анализу инвестиција, анализу тржишта и како да одаберете праве могућности инвестирања за своје клијенте.
  • Професионални менаџмент: Такође можете да одлучите да постанете професионални менаџер бавећи се МБА-ом у финансијама са цењеног колеџа или универзитета. Ако можете да дипломирате на МБА на врхунском универзитету, моћи ћете да се бавите професијом инвестиционог банкарства или корпоративним финансијама било које велике корпорације. Након МБА, постали бисте више пословни професионалац него професионалац у основним финансијама.
  • Стручњак за управљање ризиком: Такође можете изабрати да положите ФРМ испит, ЦРМ испит, ЕРМ испит и многе друге курсеве за управљање ризиком попут актуара, тако да можете постати професионалац у управљању ризицима у року од неколико година сталног учења и праксе.
  • Рачуновођа: Такође можете да одлучите да похађате ЦА, ЦПА или било који други рачуноводствени курс да бисте постали јавни рачуновођа или се такође можете придружити приватној банци.

  Као професионалцу у финансијама, могућности су бескрајне. Горе наведени су најтраженији и ово су курсеви које студент највише бира. Такође можете похађати друге курсеве као што су ЦС (секретар компаније), рачуноводство трошкова, рачуноводство управљања итд.

  Примарни задаци или улоге

  Разговарајмо о главним одговорностима економисте и финансијског стручњака.

  # 1 - Примарни задаци економисте

  Иако се чини да се економиста углавном бави теоријским жаргоном, она такође треба да анализира и протумачи огроман узорак података.

  • Главно дело економисте вртило се око давања савета различитим заинтересованим странама у вези са економијом.
  • Такође треба да прикупи податке, да разуме различите технике узорковања за спровођење истраживања и да креира различите економетријске технике за предвиђање трендова.
  • Једном када се предвиђање изврши, она треба да анализира и протумачи трендове и дође до закључка како стратегију предузећа треба променити (ако уопште).
  • Њене дужности такође укључују писање различитих техничких и нетехничких извештаја које треба послати највишем менаџменту како би они могли предузети одговарајуће мере у смеру промене политике производа, одрживости пословања и многих других фактора.
  • Економиста такође треба да одржи разне презентације о својим истраживањима, анализама и интерпретацијама руководиоцима највишег менаџмента како би могли да доносе утемељене одлуке о послу.

  # 2 - Примарне дужности финансијског стручњака

  Сада је финансијска професија веома разнолика и како студенти могу да бирају различите професије и свака професија би имала различите кључне задатке, тешко је одредити само неколико примарних задатака за све њих. Дакле, даћемо кратак преглед примарних задатака професионалаца у финансијском управљању. Примарни задаци могу се разликовати у случају да одлучите да одете у друге финансијске домене.

  Разговарајмо о примарним задацима професионалаца у финансијском управљању -

  • Главна одговорност је набављање средстава са тржишта. То може бити у облику директног зајма од финансијских институција или спровођења ИПО-а ако је то први пут или продаја више акција постојећим и новим акционарима за више средстава.
  • Када се средства среде, време је да новац уложите у посао. Ово је такође велика брига због професионалаца у финансијском управљању. Морају тачно да знају где да улажу како би предузеће добило максималан повраћај улагања од улагања.
  • Ако предузеће доноси профит, начин расподеле добити (ако уопште) или орање за поновно улагање у посао требало би да буде једна од најважнијих дужности.
  • Коначно, стручњак за управљање финансијама треба да напише извештаје или да своја сазнања представи највишем менаџменту да би добио одобрење како би могао да настави са својим примарним одговорностима.

  Рад живот баланс

  Обично економисти имају одличну равнотежу између пословног и приватног живота, јер њихов рад делује као подршка одлукама управе. То не значи да рад економиста није важан. Међутим, не мора бити хитно све време, током целе године.

  У случају финансијских професионалаца, однос између пословног и приватног живота варира од професије до професије. На пример, ако сте професионалац у инвестиционом банкарству, ваш однос између пословног и приватног живота неће бити никакав. Нећете добити викенде да се одморите и проведете време са породицом; чак и неколико дана треба да проведете преко ноћи у канцеларији да бисте испунили захтеве клијената. С друге стране, ако сте аналитичар за капиталне инвестиције, постићи ћете добру равнотежу између пословног и приватног живота. Такође ћете добити довољно прилика да викенде проведете у свом најужем кругу, а радни притисак је обично много мањи од професионалаца у инвестиционом банкарству. Тако да однос између пословног и приватног живота зависи од тога који финансијски домен одаберете за своју професију. Видети - Посао инвестиционог банкарства

  Компензација

  Према паи.цом, економиста зарађује око 121.357 америчких долара годишње као просечна плата. Тако да можете да схватите да је плата невероватна. Погледајмо доњи графикон да бисмо стекли свеобухватну идеју о накнади економиста.

  извор: Салари.цом

  Из горњег графикона јасно је да ако можете да достигнете 10% криве као економиста, зарађиваћете око 173.686 америчких долара годишње.

  Погледајмо компензацију професионалаца за финансијско управљање.

  извор: паисцале.цом

  Из горњег графикона је јасно да стручњак за управљање финансијама у просеку зарађује око 84.800 америчких долара годишње. Како се она само окреће око једне димензије компензације, покушаћемо да сагледамо различите њене аспекте, а то је искуствена компензација.

  Хајде да погледамо.

  извор: паисцале.цом

  Закључак

  Финансије и економија могу се веома разликовати у погледу каријере, вештина, могућности изласка итд. Типични дипломирани економиста треба да заврши мастер и докторат. да бисте добили изврсну прилику за каријеру. Међутим, дипломци из финансија могу да допуне матуру похађањем курсева за сертификацију попут ЦФА, ФРМ, ПРМ како би повећали своје шансе за успон у финансијској каријери. Постоје некако фокусиране опције у економији, међутим, у финансијама постоји широк избор избора.

  Зато се одлучите за ону која вас највише занима!

  Срећно!