НАСДАК вс НИСЕ | Која берза је боља?

Разлика између НАСДАК-а и НИСЕ-а

НАСДАК означава Националну асоцијацију берзи аутоматизованих котација трговаца хартијама од вредности која је берза која омогућава инвеститорима да купују и продају акције, а такође нуди кључни индекс који указује на перформансе берзе, док НИСЕ означава Њујоршку берзу која је берза смештена у Њујорку и највећа је светска берза на основу укупне тржишне капитализације хартија од вредности.

Кад год говоримо о берзама у Северној Америци или широм света, падну нам на памет два главна гиганта - НАСДАК и НИСЕ. Зашто?

То је зато што су најпознатије компаније у Америци, као и друге велике компаније широм света, котиране на једној од ове две берзе. Количина акција којима се тргује и количина новца која је у њима прилично је огромна.

Иако су обе берзе, начини њиховог рада су различити.

  • НАСДАК је скраћеница од „Национално удружење за аутоматизоване котације дилера хартија од вредности“. НИСЕ је скраћеница од „Њујоршка берза“.
  • НАСДАК је тржиште дилера на којем се куповина и продаја деоница обавља преко дилера који организује да се процес одржи. НИСЕ је аукцијско тржиште на којем се куповина и продаја обављају путем система надметања где посредник надгледа поступак.
  • НАСДАК је релативно нова берза која је започела као јавна организација, док је НИСЕ врло стара берза која је недавно претворена у јавну организацију.
  • Ако ћете инвестирати у акције, дефинитивно бисте требали знати на којем берзи ће та компанија вероватно бити наведена. Ако желите да инвестирате у технолошки оријентисану компанију или одређену компанију која је недавно основана и полако се успоставља са мање капиталних улагања, компанија ће највероватније бити наведена на НАСДАК-у. Ако тражите да инвестирате у компанију која је тамо била веома дуго (чак и пре него што су се родили ваши родитељи) и која је неко време постојано пословала са огромним капиталним улагањима, онда ће та компанија највероватније бити наведена на НИСЕ .

НАСДАК вс. НИСЕ Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између НАСДАК-а и НИСЕ-а.

Кључне разлике

  • Једна од критичних разлика у типу тржишта. У НАСДАК-у трговина акцијама / акцијама врши се преко дилера званог „Маркет Макер“ који ствара тржиште за хартије од вредности. Али када желите да тргујете акцијама / акцијама у НИСЕ-у, можете их купити и продати другима у присуству не запосленог НИСЕ-а који делује као посредник назван „специјалиста“.
  • НАСДАК је место где се трговина одвија електронским путем. Систем одговара ценама купаца и продаваца. С друге стране, у случају НИСЕ, трговање се одвија физички преко посредника када уносе налог у универзалну платформу за трговање.
  • Компаније које су котиране на НАСДАК-у су обично компаније засноване на технологији са великим потенцијалом за раст. С друге стране, компаније котиране на НИСЕ су обично оне које су једна од дуготрајних компанија са огромним прометом и богатим наслеђем.
  • Врсте акција којима се тргује у НАСДАК-у су променљивије, док су акције којима се тргује на НИСЕ стабилне и добро успостављене.
  • Трошкови уврштавања предузећа у НАСДАК врло су ниски у поређењу са НИСЕ, па бисте могли пронаћи више нових компанија уврштених у НАСДАК.

НАСДАК насупрот упоредне табеле НИСЕ

Основа за поређењеНАСДАКНИСЕ
ОснованНАСДАК ОМКС Гроуп 1971. године.1792. године када су 24 брокера потписала Споразум из Буттонвоод-а;
Тип тржиштаТрговачко тржиште.Аукцијско тржиште.
Вођа уТржишни удео и обим трговања акцијама.Акумулирана тржишна капитализација компанија које котирају на берзи НИСЕ;
Природа акција којима се тргујеХлапљиве акције, које имају врло добар потенцијал раста.Акције које су стабилне и добро су успостављене.
Природа трговањаТелекомуникације.Физички.
Укључени трошковиУлаз: 50000 до 75000 долара.

Годишње накнаде: 27500 УСД;

Улаз: 500000 УСД.

Годишње накнаде: На основу броја наведених акција; ограничено на 500 000 УСД;

Индекси трговинеНАСДАК композит, НАСДАК биотехнологија и НАСДАК-100.Индустријски просек Дов Јонес-а, индекси капитала НИСЕ и композит НИСЕ.

Последње мисли

Иако се оба баве берзом, постоји много разлика у њиховом функционисању, типу компанија које привлаче, трошковима компанија итд.

Такође постоје захтеви за уврштавање које би свака компанија требало да испуни да би могла да се котирају на берзама. Разлике можда неће утицати на акције којима ћемо трговати, али је неопходно знати како функционише свака берза како бисмо могли доносити добро информисане одлуке.