Заједничко улагање (ЈВ) - Дефиниција, преглед, примери

Шта је Јоинт Вентуре (ЈВ)?

Заједничко улагање је комерцијални аранжман између две или више страна у којем се странке удружују ради удруживања своје имовине с циљем извршења одређеног задатка где свака од страна има заједничко власништво над ентитетом и одговорна је за трошкове, губици или добит који произилазе из подухвата.

Објашњење

Када се два или више пословних субјеката удруже ради постизања заједничке сврхе, то се назива заједничко улагање.

 • Може бити у појединачне сврхе или може бити у току.
 • У ЈВ, пословни субјекти деле своје ресурсе, имовину и капитал како би подухват био успешан. Док улазе у ЈВ, такође потписују споразум који их обавезује да деле резултате добити / губитка, управљања итд.
 • Понекад се два или више пословних субјеката окупе и заједно формирају нови ентитет за свој ЈВ. У том случају то називају ортачким друштвима, корпорацијама или друштвима са ограниченом одговорношћу.
 • Понекад ти пословни субјекти задржавају сопствени идентитет и пристају на уговор о заједничком подухвату.
 • У већини случајева ЈВ се покреће ради постизања једне сврхе, попут истраживања или производње одређених производа. Али ЈВ се такође може формирати у текућу сврху.

Примери

У овом одељку ћемо погледати неколико примера заједничког улагања у стварности.

1. - Гоогле-ове науке „Истински живот“ - пример ГлакоСмитхКлине

Гоогле-ова матична компанија Алпхабет и ГлакоСмитхКлине најавили су да ће се удружити са заједничким улагањем у омјеру од 45% -55% за производњу биоелектронских лекова. Обе ове компаније су се обавезале на 7 година и 540 милиона евра.

Извор: инвеститори.цом

# 2 - Пример Волво Убер

Недавно су Волво и Убер такође најавили да ће основати заједничко предузеће за производњу самовозећих аутомобила. Однос би био 50% -50%. Према споразуму, они улажу 300 милиона долара за овај ЈВ.

Извор: вентуребеат.цом

3. - Пример дигиталне валуте банке

Недавно су чак и банке основале заједничко улагање да би створиле нешто ново. Четири банке светске класе - Деутсцхе Банк, УБС, БНИ Мелон и Сантандер окупиле су се у заједничком предузећу како би произвеле нови облик дигиталне готовине. Сврха овог ЈВ је створити алтернативу биткоину користећи исту технологију блокчејна.

Извор: фт.цом

# 4 - Старбуцкс и Тата Глобал Беверагес

Најбољи пример заједничког улагања је између Старбуцкс Цорпоратион и Тата Глобал Беверагес. Старбуцкс Цорпоратион, амерички ланац продавница које послужују кафу и таква друга пића, претходно упаковану храну и вечерња пића. Познат је по својој кафи широм света. Тата Глобал Беверагес је други по величини светски произвођач чаја у свету и један од највећих произвођача кафе на свету.

Тата Глобал Беверагес искористио је добру вољу коју Старбуцкс држи за малопродајне ланце који послужују кафу и заузео тржиште Индије формирајући заједничко улагање са Старбуцксом. Обе фирме су се удружиле и створиле приватно друштво са ограниченом одговорношћу названо Тата Старбуцкс лимитед 2012. године. У власништву су обе фирме 50:50, а тренутно имају око 140 малопродајних објеката широм индијске територије.

Овде је основни модел да један има стручност у производњи чаја и производњи чаја, док други има имиџ бренда на тржишту сервирања кафе на малопродајном нивоу на тржишту. И ова комбинација тренутно представља добар успех на тржишту.

Предности

Као што видимо, много је предности заједничког улагања. Погледајмо главне предности формирања ЈВ -

 • Напредни ресурси: Идеја ЈВ-а је да комбинује снаге сваке јединице на такав начин да се слабости обе ове јединице смире. Као резултат, свака јединица је у могућности да користи напредне и специјализованије ресурсе, особље и технологије.
 • Ризици и трошкови су распоређени: У пословању свака компанија мора сносити своје трошкове и ризике. Али у случају ЈВ, две или више страна деле ризике и трошкове према споразуму. Као резултат, шансе за неуспех се у великој мери смањују.
 • Привремени споразум: Предузеће има трајни ентитет. Али у случају ЈВ, две или више компанија окупљају се ради привременог споразума о заједничком улагању како би произвеле нешто ново. Као резултат тога, ниједна компанија се није обавезала током дугог временског периода.
 • Створите дуготрајне пословне односе: Чак и ако је ЈВ привремени аранжман, удруживањем са предузећем или два, можете да успоставите дуготрајне пословне односе са другим сарадницима.
 • Моћи ћете да продате свој део: 80% свих ЈВ заврши на продаји. Када две или више компанија формирају ЈВ, то је за одређену намену. Једном када се сврха испуни, једна компанија може продати део свог удела другом партнеру.
 • Ваш потенцијал би био неограничен: Будући да бисте могли да користите ресурсе, технологије, особље на оптималном нивоу, производни капацитет и потенцијал подухвата били би готово неограничени. Једино што је потребно је одговарајућа пажња.

Мане

Како постоје многе предности уласка у ЈВ, постоје и неки недостаци заједничких улагања. Погледајмо те -

 • Нема једнаког учешћа: Често се дешава да током вођења заједничког подухвата учешће две или више компанија није. Као резултат, може доћи до неслагања и проблема са опредељењима.
 • Културе су потпуно различите: Будући да би се две или више компанија окупиле у једном окружењу, може се предвидети сукоб међу културама. Као резултат, појединачни циљ може бити погођен.
 • Недостатак директне комуникације: У ЈВ-у могу постојати шансе за неспоразуме и погрешну комуникацију. Будући да се две или више компанија удружују у једну сврху, тешко је одржати директну комуникацију међу запосленима у одвојеним компанијама.