Разнолики ризик (дефиниција, примери) | Шта је разнолики ризик?

Диверзибилна дефиниција ризика

Диверзификовани ризик, познат и као несистематски ризик, дефинише се као ризик специфичан за фирму и стога утиче на цену те појединачне акције уместо да утиче на целу индустрију или сектор у коме компанија послује. Једноставан пример диверзификованог ризика био би штрајк радне снаге или регулаторна казна за фирму. Дакле, чак и ако индустрија показује добар раст, ова конкретна фирма ће се суочити са изазовима, а акционари исте ће можда видети ниже цене иако индустрија можда добро послује.

Компоненте разноликог ризика

Три главне компоненте различитог ризика су следеће:

# 1 - Пословни ризик

Пословни ризик настаје због изазова са којима се фирма суочава током пословања. Могу бити и унутрашњи и спољашњи, али су специфични само за фирму. Рецимо да фармацеутска компанија троши знатну количину средстава у истраживање и развој, али није могла да пронађе патент за то, онда ће то утицати на новчани ток и профитабилност фирме. Ово ће бити интерни пример диверзификованог ризика. С друге стране, ако је фирма у могућности да нови производ пусти на тржиште, али је после две недеље забрањен јер није успела да изврши неке провере, то ће представљати спољни пословни ризик.

# 2 - Финансијски ризик

Финансијски ризик је искључиво интерни ризик предузећа јер се односио на то како су капитал и новчани ток структурирани у предузећу. Да би фирма била солвентна и пролазила кроз временска превирања, неопходно је да структура капитала буде робусна и да фирма има оптималан ниво дуга и капитала.

# 3 - Ризик управљања

Ово је најризичнији и најтежи сегмент управљања за фирму. Промена у руководству има огроман утицај, јер увек постоји претња да блиски сарадници одлазећег лидера такође поднесу оставку. То не само да утиче на будући стратешки раст, већ и на тренутне стратешке трансформације кроз које предузеће пролази. А најмање од свега што треба рећи да се може рећи да ниједна стратегија на свету не може да се супротстави питању корпоративног управљања.

Примери различитог ризика

Најједноставнији начин ублажавања диверзификованог ризика је диверзификација. Покушајмо да то разумемо на једноставном примеру. Узмимо у обзир узајамни фонд који улаже у име својих инвеститора и бик је у ИТ секторима. Фонд жели да уложи 120.000 долара.

Овде можете да преузмете овај шаблон за диференцирање ризика у Екцел-у - шаблон за Екцел који се може диверзификовати

Могу бити два сценарија:

# Сценарио 1  

Будући да је узајамни фонд биковски расположен за ИТ сектор, он инвестира у фирму не само с најнапреднијим моделом, већ је и лидер на тржишту у свом сегменту - Гоогле (абецеда). Фирма се нада двоцифреном расту и инвестира са временским оквиром од 5 година по цени од 1200 долара. Акције дају доследан принос од 15% у прве 3 године како се очекивало. Међутим, у четвртој години, Европска унија је донела неке прописе којима сузбија дуготрајна питања приватности. Ово утиче на Гоогле-ов пословни модел и утиче на његову профитабилност. То доводи до пада залиха за 40%. Међутим, Гоогле ове проблеме решава ускоро и 5. године акције се враћају на прави пут и дају 20% приноса. Свеукупно, укупан принос током 5 година је 14% због 1 веома лоше године.

Инвестиције без диверзификације

Износ након 5 година Гоогле-а

 • =1368.79*100.00
 • Износ након 5 година Гоогле-а = 136878,75

Повратак

 • =(136878.75-120000.00)/120000.00
 • Повратак = 14%

# Сценарио 2

Уместо да сав новац стави у Гоогле, фирма улаже у четири велике ИТ компаније - Гоогле, Фацебоок, Аппле, Аццентуре, задржавајући почетно улагање од 120.000 УСД. Претпоставимо да фацебоок, аппле и Аццентуре дају много ниже приносе у поређењу са Гоогле-ом, али на њих не утиче ниједна регулаторна одлука. Стога, иако не дају велике приносе, али такође се нису срушили као Гоогле у 4. години.

Инвестиције са диверзификацијом

Износ након 5 година Гоогле-а

=1368.79*50.00

 • Износ објаве 5 година Фацебоок-а = 68439,38

Повратак

 • =(68439.38-60000.00)/60000.00
 • Повратак = 14%

Износ објаве 5 година Фацебоок-а

=322.10*100.00

 • Износ објаве 5 година Фацебоок-а = 32210,20

Повратак

 • =(32210.20-20000.00)/20000.00
 • Повратак = 61%

Слично томе, израчунавамо износ након 5 година и повратак јабуке и Аццентуре.

Аппле

Акценат

Укупан повраћај за сценарио 2, узимајући у обзир новчане токове јабука и Аццентуре-а сличне Фацебоок-у.

Према томе, укупан износ после пет година биће следећи,

 • =68439.38+32210.2+26764.51+25525.63
 • Укупан износ након 5 година = 152939,72

Повратак ће бити -

= (152939.72 – 60000 – 60000)/(60000 + 60000)

Повратак = 27%

За детаљне прорачуне, погледајте приложени Екцел лист горе.

Разлика у повраћају два сценарија јасно показује како диверзификација штити ваше приносе и почетна улагања.

Важне напомене о ризику који се може диверзификовати

 • Диверзибилни или несистематични ризик је ризик специфичан за компанију у поређењу са систематским ризиком који је специфични ризик за индустрију или тачније ризик који утиче на цело тржиште или сектор. То је непредвидив ризик и може се десити у било ком тренутку због - преваре, штрајка на раду, регулаторне казне, реконструкције менаџмента, унутрашњих фактора или било које такве вести специфичне за фирму.
 • Диверзификовани ризик појма који означава значи ризик који се може смањити без негативног утицаја на принос, а најбољи део је тај што се може ублажити пратећи једноставне стратегије диверзификације у вашим инвестицијама. На пример, да бисте диверзификовали ризик у ИТ залихама, можете диверзификовати своја улагања у Гоогле, Аццентуре и Фацебоок.

Закључак

Диверзификовани ризик, иако може звучати непотребно, једна је од неопходних инвестиција коју треба уложити ако желите не само да имате бољи принос, већ и заштитити почетну главницу. Не може бити други начин да се уверите да на вас не утичу несистематски ризици специфични за компанију.