10 најбољих књига о економетрији

Списак 10 најбољих књига о економетрији

Економија је самостални предмет. Али док не научите математичке и статистичке делове који су дубоко усађени у предмет, не бисте могли добро да користите концепте. И ту лежи важност економетрије. Испод је листа најбољих књига о Ецонометрицс -

 1. Углавном нешкодљива економетрија: пратилац емпиричара(Набавите ову књигу)
 2. Коришћење економетрије: практични водич(Набавите ову књигу)
 3. Уводна економетрија: савремени приступ(Набавите ову књигу)
 4. Увод у економетрију, (Пеарсонова серија из економије)(Набавите ову књигу)
 5. Економетријска анализа података пресека и панела (МИТ Пресс)(Набавите ову књигу)
 6. Микроеконометрија коришћењем статистике(Набавите ову књигу)
 7. Економетријска анализа(Набавите ову књигу)
 8. Водич за економетрију(Набавите ову књигу)
 9. Основна економетрија (Ирвин Ецономицс)(Набавите ову књигу)
 10. Економетрија за лутке(Набавите ову књигу)

Размотримо детаљно сваку књигу Ецонометрицс заједно са кључним преузимањима и прегледима.

# 1 - Углавном нешкодљива економетрија: пратилац емпиричара

Јосхуа Д. Ангрист и Јорн-Стеффен Писцхке

Ово је најбоља књига о Ецонометрицс-у за некога ко би желео да постане практичар економетрије.

Преглед економских књига

Ова књига о најбољој економетрији научиће вас како је економетрија корисна у стварном животу. Није све у теорији и не бисте нашли много за истраживаче. Али да, ако желите да се бавите њиме у стварном животу, овај водич би вам се учинио непроцењивим. Ако уђемо у детаље о овој књизи, видећемо да су аутори савладали регресиону анализу. Дакле, ако ћете правити регресионе анализе; зауставите све, одложите све и прво прочитајте ову књигу. Ова књига о Ецонометрицс-у је приручник за регресионе анализе. Ако гледамо из ове перспективе, можемо рећи да ова књига није у потпуности економетријска књига; али може бити одличан додатак било ком другом уџбенику Економетрија. Међутим, као економиста, ова књига је обавезна литература. Чак и ако сте докторирали и покушавајући да дешифрујете сложене, најтеже економске проблеме, ова књига ће вам бити од велике помоћи. Ова књига је углавном написана за људе који су директно повезани са суштинском темом; али ако сте заинтересовани, можете га користити и за разумевање регресионе анализе. И од ученика до инструктора, сви би имали користи од ове књиге.

Кључна понења из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ова најбоља књига о Ецонометрицс-у покрива теме попут квантилне регресије, дизајна регресије-дисконтинуитета и стандардних грешака. То значи да ћете добити алате које већина примијењених истраживача користи у стварном свијету.
 • Поред тога, сазнаћете и о многим емпиријским примерима о којима нико не говори.
<>

# 2 - Коришћење економетрије: практични водич

од А.Х. Студенмунда

Ова књига о Економетрији је једноставна, директна и лако разумљива упута за економетрију.

Преглед економских књига

Ако сте студент и немате појма о економетрији, ова најбоља књига о Ецонометрицс-у може бити одличан водич за читање. Можда неће требати све знати; али ако само прочитате неколико поглавља ове књиге и разумете уводни део регресионе анализе, биће вам прилично добро да кренете. Економетрија није тема за оне са слабим срцем. Али то не значи, субјект се не може објаснити на лако разумљив начин. Ова књига о економетрији је доказ да се економетрија може лепо објаснити без потребе за сувишним речима или додатним фразама. Ова књига је написана посебно за оне који желе да разумеју основе економетрије. Дакле, ако тражите књигу о економетрији за докторат. студије; ова књига неће рез. Али да, можете лако започети са овом књигом, добро разумети регресионе анализе, а затим прећи на гушћу и интензивнију књигу о економетрији. Нећете добити само лака објашњења сваке теме; такође ћете моћи да повежете своје разумевање са запањујућим визуелним приказима који се користе у овој књизи. Укратко, ово је савршен водич за почетак вашег економетријског путовања.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ова књига о најбољој економетрији написана је за почетнике и прилично добро ради у последњих 30 година.
 • Ова књига се фокусира на „анализу линеарне регресије са једном једнаџбом“ и кроз примере из стварног живота моћи ћете врло лако пробавити концепте.
<>

# 3 - Уводна економетрија: савремени приступ

аутор Јеффери М. Воолдридге

Овај водич ће учење учинити забавним и лаким.

Преглед економетрије

Ако тражите књигу Ецонометрицс која ће вам помоћи у настави, ваша претрага се овде завршава. Ово је савршен водич за вас ако тек започињете са економетријом као што наслов књиге већ сугерише. Штавише, ако купите ову најбољу књигу Ецонометрицс, не треба вам помоћ инструктора или наставника. Можете сами учити и положити испит. Ако сте нови у економији, ова књига можда неће додати вредност. Драгоцена је само за оне који раде на примењеној економетрији или мисле на исте. Нећете наћи никакве сличности између традиционалних уџбеника. Не, ова књига је другачија. Научиће вас како економетрија може ићи даље од двосмислености и заиста може дати одговоре на нека најхитнија питања. У овом водичу ћете научити како представити податке у шест формата - Р, Стата, Мицрософт Екцел, Минитаб, ЕВиевс и Тект. Такође ћете научити релевантност економетрије у стварном животу и како применити стварне праксе и изазове у данашњем пословном свету.

Кључна понења из ове најбоље књиге о економетрији

 • Уз ову књигу Ецонометрицс, добићете МиндТап технологију која ће вам помоћи да савладате тему интерактивним видео записима, материјалима и видео записима о анимацији.
 • Овај врхунски уџбеник Ецонометрицс је прилично свеобухватан, чак и ако је водич за почетнике (више од 780 страница материјала). То је један од најбољих уџбеника које студенти користе за полагање економетријског испита.
<>

# 4 - Увод у економетрију, (Пеарсонова серија из економије)

Јамес Х. Стоцк и Марк В. Ватсон

Ово је још један сјајан уџбеник о економетрији.

Преглед економетрије

Ако желите да прочитате квалитетан уџбеник о економетрији, ова књига ће послужити сврси. Међутим, ова књига о Ецонометрицс-у наишла је на различите коментаре. То је делимично и зато што књига није написана за све - ако немате статистичку позадину, не би било добро (али ако немате никакве везе са статистиком, зашто свеједно проучавати економетрију) . Ова књига је написана за оне који су успешно разумели концептуални део економије и сада су спремни да уроне у разумевање економетрије. Дакле, пре него што почнете да читате ову књигу, узмите уџбеник о статистици (ако сте потпуни почетник) и научите основе; а затим започните са овом књигом. Књига је врло густа и често је тешка за разумевање ученицима који су потпуно почетници. Стога, немојте се слагати са именом књиге. Није заправо уводно и читање лагане књиге о економетрији пре него што прочитате ову књигу биће вам од велике помоћи, а ако то учините, моћи ћете да цените и садржај ове књиге.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о економетрији

 • Уз ову најбољу књигу о Ецонометрицс-у можете купити МиЕцонЛаб, што је топло препоручљиво, јер ће МиЕцонЛаб ваше учење учинити структурираним, методичним и лаким.
 • Ова књига о економетрији наставиће са часовима, разговараће о тренутним трендовима економетрије, а такође ће понудити читав низ педагошких карактеристика. Штавише, фокус књиге је на примени и аутори су појаснили да теорија треба да следи примену, а не обрнуто.
<>

# 5 - Економетријска анализа података пресека и панела (МИТ Пресс)

аутор Јеффреи М Воолдридге

Ово је још једна књига о економетрији коју је написао господин Воолдридге.

Преглед економских књига

Ова књига није уводни уџбеник о економетрији. Многи рецензенти су напоменули другачије, али заиста је ова књига претешко да би се могла сматрати уводним уџбеником. Помиње се да се ова књига може користити на постдипломском нивоу, али се не може користити на том нивоу због своје сложености. Сигурно морате прочитати уводни уџбеник пре него што икада покушате да прочитате ову књигу. Рецензенти су напоменули да је ова књига савршена за људе који држе докторат. и тренутно у другој / трећој години студија. Али то не значи да ова књига није добра. То је невероватан извор за људе који заиста желе да науче две методе - податке о пресеку и плочама. Најбоље је користити ову књигу као приручник - уџбеник економетрије. Уз читање уџбеника, можете прочитати ову књигу и разумети „зашто ствари функционишу на одређени начин“. Једина замка ове књиге је што ова књига нема ниједан графикон. Али ако књигу можете темељно прочитати, нећете осећати потребу за коришћењем графикона.

Кључни елементи из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ова најбоља књига о Ецонометрицс-у фокусира се на детаљнији третман кластерских проблема и такође посвећује довољно пажње генерализованим инструменталним променљивим. Такође покрива инверзно пондерисање вероватноће и пружа потпун оквир за податке панела.
 • Ова књига је прва ове врсте која се концентрише на микроекономске структуре података. Дакле, сваки студент економетрије мора прочитати ову књигу.
<>

# 6 - Микроеконометрија коришћењем статистике

А. Цолин Цамерон и Правин К. Триведи

Ово је уџбеник о економетрији који вас посебно учи једној од грана економетрије - микроеконометрији.

Преглед економетрије

Ако мислите да сте прочитали пуно уџбеника о економетрији (сјетите се Воолдридге-ових уџбеника) и државних приручника; али не успевају да премосте јаз, ова књига ће успешно премостити уместо вас. То је сјајна књига и сви који су заинтересовани за економетрију требали би да је прочитају. Аутори су стручњаци за приручнике за статистику и пружају детаље не само о наредбама са статистиком, већ нуде и контекст тих наредби или тестова. Према рецензентима, аутори су дали сјајне примере како би илустровали своје ставове. На пример, у моделу хетероскедастичних података, аутори имају два одвојена начина да се баве хетероскедастичношћу - робусне стандардне грешке и ФГЛС. Ако вас занима економетрија, ова књига ће сигурно додати вредност вашој бази знања. Ова књига је корисна за студенте који дипломирају економетрију, а такође и за оне који су већ завршили докторат. Ако сте предавач, ову књигу можете да користите и као водич за подучавање државних података својим студентима.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ово је најбоља статистика коју ћете икада наћи. Не само да су рецензенти споменули величанственост ове књиге, већ је студенти на свим нивоима топло препоручују.
 • Ово најновије издање ове најбоље књиге Ецонометрицс укључује нове функције доступне у Стата 11 које нису доступне нигде.
 • Књига је такође прилично свеобухватна (преко 700 страница) и обухвата све што треба да знате о микроеконометрији.
<>

# 7 - Економетријска анализа

аутор Виллиам Х. Греене

Ово је сјајна књига о економетрији. Ево зашто.

Преглед економских књига

Многи студенти немају увек времена да их воде њихови професори. У том случају остаје само једна опција. А то је да проучавате сами. Ако је ово ваша ситуација, требали бисте узети ову књигу и прочитати је. Многи читаоци су поменули да им је ова књига тако добро помогла да науче регресијски модел да су добили самопоуздање да положе испит и положе га са добрим резултатом. Чак и људи који су стекли докторат. у економетрији препоручују ову књигу. Питајте било ког стручњака за ову тему и она ће вам рећи да бисте требали прочитати уџбеник или Греене-а или Воолдридге-а. То је сјајан уџбеник о економетрији и написан из перспективе помагања сваком студенту који би узео времена да га прочита. Међутим, у овој књизи нећете пронаћи све. Ова књига не говори о мултиваријантној анализи, непараметарији и темама попут експерименталног дизајна. То је основни, свеобухватни уџбеник који покрива основне појмове економетрије. Али ипак, будите пажљиви док је читате; јер ће вам можда бити тежи од уобичајених уџбеника о економетрији. Зато је увек боље ако уз себе можете имати и згодан и лаган за читање уџбеник.

Кључна понења из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ова најбоља књига о економетрији испуњена је корисним примерима. То значи да не треба да читате сув текст; имали бисте пуно прилика да се повежете и примените било коју теорију коју прочитате.
 • Једном када купите књигу, можете да одете на пренхалл.цом/греене и да преузмете ЛИМДЕП софтвер и скупове података.
<>

# 8 - Водич за економетрију

Петер Кеннеди

Ово је основни приручник за сваку економетријску класу.

Преглед економетрије

Не. Не би га требало користити као уџбеник о економетрији. Али дефинитивно је сјајан додатак када вам је при руци уџбеник. Замислите да имате личног учитеља који цео дан седи са вама и подучава вас ситној економетрији. Ова књига је толико врхунског квалитета да бисте се тако често осећали. Многи уџбеници економетрије говоре о општим теоријама и очекују да разумете одређене моделе. Али ова књига је другачија. Овде аутор прескаче говорећи о општим теоријама и наставља на конкретном једноставном енглеском језику. Овај приступ је далеко супериорнији јер многи студенти када први пут почну проучавати економетрију немају појма о тој теми. Многи читаоци одлазе далеко и препоручују вам да прескочите Греенеа и Воолдридге-а и прво прочитате ову књигу пре него што економетрија постане једна од ваших болних тачака. У овој књизи аутор такође осигурава да студенти разумеју једначине и теоријски језик, тако да им није потребно напамет памтити. Штавише, нема жаргона, сувишних речи, додатних фраза. Кеннеди ради далеко бољи посао од других аутора економетрије.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о економетрији

 • Ову књигу о економетрији врло је лако прочитати, а уз то ћете добити најновије материјале о инструменталним променљивим и рачунарским разматрањима.
 • Ова књига садржи пуно примера и испуњена је корисним формулама. Поред тога, разумећете ГММ, непараметријске и таласне таласе.
<>

# 9 - Основна економетрија (Ирвин Ецономицс)

Дамодар Гујарати и Давн Портер

Ово је прва књига о економетрији са којом бисте требали започети курс.

Преглед економетрије

Ово је једна од најбољих књига о економетрији на основном нивоу. Ако сте почетник и не знате много о економетрији, ово је књига коју бисте требали прочитати. Помешали смо и измешали све уџбенике и допунске материјале како бисте могли да одаберете оно што сматрате да је најбоље за вас. Ова књига не укључује напредну алгебру, статистику и рачунице. Уместо тога, наћи ћете само концепте, теорије и примере за добро разумевање предмета. Сврха писања ове књиге је да ова књига даје сјајан увод о томе зашто статистику треба темељито разумети у економетрији и њену корисност. Многи студенти који су претходно узели економетрију за свој предмет на додипломским студијама напоменули су да ова књига нуди много више него што изгледа да студенти осећају према овој књизи. Језик је луцидан, примери су разни, а покривеност ригорозна. Шта бисте још желели од свог уџбеника? Одговор није много. Ако прочитате ову књигу, ваши темељи економетрије биће јасни и тада можете надограђивати своје знање.

Кључна понења из ове најбоље књиге о економетрији

 • Да ли знате колико је свеобухватна ова књига? Око 950 страница. Можете замислити колико ова књига покрива, а да не улазите у напредне материјале!
 • Ова најбоља књига о Ецонометрицс-у је потпуно ажурирана. Са 100 нових скупова података и мноштвом нових истраживања и примера, ова књига се истиче у гомили. Ако читате једну књигу да бисте разумели економетрију, ово је књига коју бисте требали одабрати.
<>

# 10 - Економетрија за лутке

написао Роберто Педаце

Да, то је књига о луткама и покрива много више почетника.

Преглед економских књига

Економетрија није тема за лутке. Тако да је прилично тешко написати такву књигу коју лаик може разумети. И погодите шта? Ова књига је написана тако мајсторски да бисте се запитали - да ли је заиста за лутке или постајем паметнији? Уравнотежавање размишљања из перспективе новака и истовремено стављање теорија и примера економетрије врло је тешка ствар. Штавише, аутор није ограничио материјале само на теорије и математику и статистику почетника; такође је користио деривате и статистику (класична кршења, обични најмањи квадрати итд.) да би представио своје идеје. Ова књига је корисна за оне који имају докторат. и магистрирали економетрију. Студенти који тек почињу са економетријом могу дефинитивно прочитати ову књигу да би разумели основе, али референтни водич за ову књигу био би прилично згодан. Ако се успаничите и не знате одакле да започнете студије, узмите ову књигу и прочитајте поглавља једно по једно! Ова књига би била корисна за студенте, инструкторе и будуће професоре којима је потребно освежење да би постали сигурни у своју базу знања.

Кључна за понети из ове најбоље књиге о економетрији

 • Од слика до примера, од државног модела до статистичке анализе, у овој књизи ћете пронаћи све. Такође ћете моћи да разумете основну економију и економетријску анализу.
 • Такође ћете научити карактеристике класичног модела линеарне регресије, болове током решавања регресионе анализе и уобичајене грешке које треба избегавати у примењеној економетрији.
<>