Инвестиционе стратегије (дефиниција) | 7 главних врста инвестиционих стратегија

Шта су инвестиционе стратегије?

Инвестиционе стратегије су стратегије које помажу инвеститорима да одаберу где и како ће инвестирати у складу са њиховим очекиваним приносом, апетитом на ризик, износом корпуса, дугорочним краткорочним поседима, добом за одлазак у пензију, одабиром индустрије итд. циљеви и циљеви које желе да постигну.

7 главних врста инвестиционих стратегија

Размотримо различите врсте инвестиционих стратегија једну по једну.

# 1 - Пасивне и активне стратегије

Пасивна стратегија укључује куповину и држање акција, а не често трговање њима, како би се избегли већи трансакцијски трошкови. Они верују да не могу надмашити тржиште због његове волатилности, па су пасивне стратегије обично мање ризичне. С друге стране, активне стратегије укључују често куповање и продају. Они верују да могу надмашити тржиште и да могу остварити више приноса него што би то могао просечан инвеститор.

# 2 - Улагање у раст (краткорочне и дугорочне инвестиције)

Инвеститори су изабрали период држања на основу вредности коју желе да створе у свом портфељу. Ако инвеститори верују да ће компанија расти у наредним годинама и ако се стварна вредност деоница повећа, инвестираће у такве компаније како би изградиле своју вредност корпуса. Ово је такође познато као улагање у раст. С друге стране, ако инвеститори верују да ће компанија донети добру вредност за годину или две, они ће ићи на краткорочно држање. Период држања такође зависи од преференција инвеститора. На пример, колико брзо желе да им новац каже за куповину куће, школско образовање деце, пензионе планове итд.

# 3 - Улагање вредности

Стратегија вредносног улагања укључује улагање у компанију сагледавањем њене суштинске вредности јер су такве компаније подцењене на берзи. Идеја иза улагања у такве компаније је да ће, када тржиште крене на корекцију, исправити вредност за тако потцењене компаније, а цена ће онда порасти остављајући инвеститорима високе приносе када продају. Ову стратегију користи врло познати Варрен Буффет.

# 4 - Улагање у приход

Ова врста стратегије усредсређена је на генерисање готовинског прихода од акција, уместо на инвестирање у акције које само повећавају вредност вашег портфеља. Постоје две врсте новчаних прихода које инвеститор може зарадити - (1) Дивиденда и (2) Приходи од фиксних камата од обвезница. Инвеститори који траже стабилан приход од инвестиција одлучују се за такву стратегију.

# 5 - Улагање у раст дивиденди

У овој врсти инвестиционе стратегије инвеститор се брине за компаније које су сваке године доследно исплаћивале дивиденде. Компаније које имају доследне исплате дивиденди су стабилне и мање су нестабилне у поређењу са другим компанијама и имају за циљ да сваке године повећају исплату дивиденде. Инвеститори реинвестирају такве дивиденде и дугорочно имају користи од комбиновања.

# 6 - Цонтрариан Инвестинг

Ова врста стратегије омогућава инвеститорима да купују акције компанија у време пада тржишта. Ова стратегија се фокусира на куповину по нижој и продају по високој цени. Застоји на берзи су обично у време рецесије, рата, катастрофе итд. Међутим, инвеститори не би требало само да купују акције било које компаније током застоја. Требали би припазити на компаније које имају капацитет да повећају вредност и имају бренд који спречава приступ њиховој конкуренцији.

# 7 - Индексирање

Ова врста инвестиционе стратегије омогућава инвеститорима да уложе мали део акција у тржишни индекс. То могу бити С&П 500, узајамни фондови, фондови којима се тргује на берзи.

Савети за инвестирање

Ево неколико савета за инвестирање за почетнике које треба имати на уму пре улагања.

 • Поставити циљеве: Поставите циљеве колико вам новца треба у наредном периоду. Ово ће вам омогућити да исправно размислите да ли треба да инвестирате у дугорочне или краткорочне инвестиције и колики се повратак очекује.
 • Истраживање и анализа трендова: Исправите своја истраживања у смислу разумевања како функционише берза и како функционишу различите врсте инструмената (капитал, обвезнице, опције, деривати, узајамни фондови итд.). Такође истражите и пратите трендове цена и приноса акција које сте изабрали да инвестирате.
 • Оптимизација портфеља: Изаберите најбољи портфолио из низа портфеља који испуњавају ваш циљ. Портфељ који даје максималан поврат уз најмањи могући ризик идеалан је портфељ.
 • Најбољи саветник / консултант: Пронађите себи добру консултантску фирму или брокерску фирму. Они ће вас водити и давати савете у вези са тим где и како улагати како бисте испунили своје циљеве улагања.
 • Толеранција ризика: Знајте колики сте ризик спремни да толеришете да бисте постигли жељени повраћај. Ово такође зависи од ваших краткорочних и дугорочних циљева. Ако тражите већи повраћај у кратком временском периоду, ризик би био већи и обрнуто.
 • Диверсификујте ризик: Створите портфељ који је комбинација дуга, капитала и деривата, тако да је ризик разнолик. Такође, уверите се да две хартије од вредности нису у потпуности међусобно повезане.

Предности инвестиционих стратегија

Неке од предности инвестиционих стратегија су следеће:

 • Инвестиционе стратегије омогућавају диверзификацију ризика у портфељу улагањем у различите врсте инвестиција и индустрију на основу времена и очекиваних приноса.
 • Портфељ може бити састављен од једне стратегије или комбинације стратегија како би се прилагодиле преференцијама и потребама инвеститора.
 • Стратешко улагање омогућава инвеститорима да максимално искористе своје инвестиције.
 • Инвестиционе стратегије помажу у смањењу трансакционих трошкова и смањеном порезу.

Ограничења инвестиционих стратегија

Нека од ограничења инвестиционих стратегија су следећа:

 • Просечни инвеститори тешко надмашују тржиште. Да би зарадили просечан повраћај од инвестиција, можда ће им требати године, док ће професионални инвеститори исти повраћај зарадити за неколико недеља или месеци.
 • Иако се многа истраживања, анализе и историјски подаци узимају у обзир пре улагања, већина одлука се доноси на предиктивној основи. Понекад резултати и приноси можда неће бити онакви какви су очекивани и могу одложити инвеститоре у постизању својих циљева.

Закључак

Веома је важно имати инвестициону стратегију. Помоћи ће вам да искључите лоше портфеље и повећаће шансе за успех. Поставите себи неколико основних питања попут колико желим да инвестирам? Колико ми треба поврата? Колика је моја толеранција на ризик? Који ће бити мој хоризонт улагања? Зашто је требало да инвестирам? Итд. Што сте јаснији са својим циљевима, то ћете бољу одлуку донети у вези са својом инвестицијом. Увек тражите добре могућности и никада не инвестирајте одједном. Изградња портфеља је попут градње куће цигла по цигла, новац новац.