Инхерентни ризик (дефиниција, типови) | Топ 5 примера

Шта је својствени ризик?

Инхерентни ризик се може дефинисати као вероватноћа да финансијски извештај буде неисправан због грешке, пропуста или погрешног приказивања који настају услед фактора ван контроле или који се не могу контролисати помоћу интерних контрола. Примери укључују неевидентирање трансакције од стране запосленог, раздвајање дужности ради смањења ризика од контроле, али истовремено и тајни договори запослених / заинтересованих страна због намера да се одрекну.

Врсте инхерентних ризика

  • # 1 - Ризик услед ручне интервенције - Људска интервенција несумњиво може довести до грешака у обради. Ниједан човек не може бити савршен у сваком тренутку. Постоје шансе за грешке / грешке.
  • # 2 - Сложеност трансакције -Одређене рачуноводствене трансакције може бити лако евидентирати / пријавити, али ситуација није сваки пут иста. Може доћи до сложених трансакција које се можда неће брзо евидентирати / пријавити.
  • # 3 - Сложеност организационе структуре -Нека организација може формирати врло сложену врсту организационе структуре која може садржати мноштво зависних друштава / холдинг компанија / заједничких улагања итд. То може довести до потешкоћа у разумевању и евидентирању трансакција између.
  • # 4 - Договор запослених -Да би се смањио ризик од преваре, организација за грешке раздваја дужности између више запослених или других заинтересованих страна. Ово је врста интерне контроле. Ако се запослени договоре са невероватним намерама, шансе за престанак контроле се повећавају и воде до превара, грешака, погрешних приказивања у финансијским извештајима.

Примери инхерентног ризика

# 1 - Људска интервенција

Као што је дискутовано у горе наведеним тачкама, ниједан човек не може увек бити савршен попут машина. Постоје шансе за грешку у неким активностима од више изведених активирања или више пута исте радње. На пример, постоје шансе да се не забележи трансакција куповине од добављача који има више трансакција или да се иста евидентира са погрешним износом.

# 2 - Пословни односи / чести састанци

Понекад чести састанци и поновљени ангажмани могу довести до личних односа са ревизорима, што може довести до стварања личних односа. Ово можда није у интересу организације. Такође, често ангажовање ревизора може довести до лабавости или прекомерног самопоуздања.

# 3 - Рачуноводство засновано на претпоставкама / пресудама

Иако рачуноводствени стандарди пружају детаљне рачуноводствене методе, политике за евидентирање / извештавање о трансакцијама, и даље постоје сиве области у којима организације морају да изврше процену на основу пресуда и претпоставки. Ово се може разликовати у зависности од организација које стварају јаз за ризик.

# 4 - Сложеност организационе структуре

Многе организације постају сложене у структури због формирања и постојања великог броја подружница, холдинга, заједничких улагања, удружених предузећа итд. То ствара сложеност евидентирања извештајних трансакција између ових компанија.

# 5 - Несвакидашње трансакције

Понекад се може догодити када организација треба да евидентира трансакцију која се не дешава рутински или више пута. То може довести до грешке због недостатка знања или нетачног знања.

Важне тачке о инхерентном ризику

Због растућих иновација, промена у технологији, промене пословног модела шансе за инхерентни ризик који утиче на финансијске извештаје организације такође су повећане. Следе неке од значајних промена које утичу:

  • Промена пословних модела: Честе промене у пословним моделима стварају сложеност евидентирања, извештавања о новим трансакцијама, а као резултат тога, повећана је вероватноћа да финансијски извештаји обмањују због инхерентног ризика који је повезан са новим пословним моделима.
  • Повећане технолошке иновације: Растућа технологија утиче на сваку организацију. Организација треба да се прилагоди у складу са променама које се дешавају; у супротном, његова инфраструктура може застарети и довести до ризика од погрешних / нетачних / обмањујућих података итд.
  • Тешкоће у усвајању промене законских норми: Сваког дана међу предузећима расту сложености у усвајању промена законских прописа и норми. Непридржавање које резултира казнама и новчаним казнама. Свака организација мора бити обавештена о таквим променама које се дешавају, у супротном се владине службе могу суочити са казнама.
  • Смањена ручна интервенција: Са све већим технолошким интервенцијама, људска интервенција се смањује. Роботичка технологија обавља задатке које су претходно обављала људска бића. То резултира смањеним људским грешкама, јер у случају роботске аутоматизације програм треба инсталирати једном. Након тога, изводи исту трансакцију више пута без икакве грешке.

Закључак

Инхерентни ризик који настаје у финансијским извештајима настаје услед фактора који су изван контроле рачуновође и резултат је грешке, пропуста или погрешног приказивања финансијских трансакција. Са променом пословних модела, растућим технолошким иновацијама, законски норме својствене ризику да финансијски извештаји обмањују такође се повећавају.