Рачуноводство наспрам ЦПА | Топ 9 најбољих разлика (са инфографиком)

Кључна разлика између рачуноводства и ЦПА је у томе што је рачуноводство поступак евидентирања, одржавања, као и извештавања о финансијским пословима компаније који показује јасан финансијски положај компаније, док је ЦПА ознака која се даје оним појединцима који обављају послове испитивање ЦПА од стране Америчког института овлашћених јавних рачуновођа.

Разлике између рачуноводства и цене по конверзији

Шта је рачуноводство?

 • Рачуноводство је у основи евидентирање и извештавање о финансијским трансакцијама. Свако ко обавља рачуноводствене функције може се назвати књиговођом, чак и без стручне дипломе из рачуноводства, мада обично рачуновођа има диплому која се односи на рачуноводство.
 • Рачуновође без сертификата често обављају задатке као што су књиговодство, брига о општим књиговодственим питањима и брига о неким пореским питањима. Међутим, сви рачуновође са одређеном обуком и искуством могу да изврше широк спектар услуга.

Шта је ЦПА?

 • Овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА) је рачуновођа који је испунио државне услове за лиценцирање. Захтеви за ЦПА се разликују у зависности од државе; укључују минимално образовање (обично диплому рачуноводства) и захтеве за искуством, плус полагање ЦПА испита.
 • Једнообразни ЦПА испит спроводи Амерички институт за ЦПА (АИЦПА), који има четири одељка: Регулатива, Финансијско рачуноводство и извештавање о пословном окружењу и ревизији. Многе организације сматрају да квалификација за ЦПА представља опредељење рачуновође у испуњавању високих стандарда.
 • Иако су сви ЦПА рачуновође, нису сви рачуновође ЦПА.

Размотримо детаљно разлике између рачуноводства и ЦПА -

Рачуноводство наспрам ЦПА Инфограпхицс

Овде вам пружамо првих 9 разлика између рачуноводства и цене по конверзији

Кључне разлике у рачуноводству наспрам ЦПА

Ево критичних разлика између рачуноводства и цене по конверзији -

# 1 - Лиценцирање

 • ЦПА морају да прођу ригорозно тестирање и строге захтеве за лиценцирање у држави у којој намеравају да раде. Кандидати за ЦПА морају да заврше тражене сате курса на институту, укључујући одређене сате из рачуноводства, ревизије, опорезивања и основних пословних часова.
 • Након дипломирања и годину дана искуства под надзором ЦПА, кандидати морају да положе и положе свеобухватни тест пореских, ревизорских и општих рачуноводствених вештина.
 • Након добијања лиценце, ЦПА морају током целе каријере похађати наставу континуираног образовања како би били у току са информацијама о проблемима и променама у свету рачуноводства.

# 2 - Фидуцијарна одговорност

 • ЦПА се сматрају једним од најпоузданијих саветника у пословном свету, према истраживању које је спровела АИЦПА.
 • Многа предузећа од којих се захтева ревизија финансијских извештаја откриће да је само ЦПА способан да обавља ове услуге и издаје потребне извештаје.
 • Поред тога, ЦПА се сматрају онима који имају законску дужност и моћ да делују у име и у најбољем интересу својих клијената. Рачуновође које немају ЦПА не сматрају се поверљивим клијентима.

# 3 - Порези и прописи

 • Рачуновође без сертификата за ЦПА могу припремити одговарајућу пореску пријаву, али ЦПА пружа посебне предности клијентима које особе које немају ЦПА не могу понудити.
 • Многи ЦПА су упућенији у пореске законе због ригорозног испита за лиценцирање ЦПА и захтева за континуираним образовањем. Други критични фактор је тај што ЦПА имају право да заступају клијенте пред Пореском управом, док рачуновођа који није ЦПА није.

# 4 - Државни захтеви и етички кодекси

 • Очекује се да ће и ЦПА следити строги етички кодекс и испуњавати високе стандарде професије, јер поседовање лиценце није једини услов да бисте били ЦПА.

# 5 - Трошкови и трошкови

 • Трошкови и трошкови спровођења ЦПА већи су у поређењу са похађањем рачуноводствених курсева / сертификата.

Рачуноводство у односу на ЦПА Разлике у међусобним односима

Сада, погледајмо међусобне разлике између рачуноводства и цене по конверзији

Основа поређења између рачуновођа и ЦПАРачуноводствоЦПА
ЗначењеРачуноводство је процес водитеља вођења финансијских рачуна. Рачуновођа је особа чији је посао вођење финансијских рачуна.Овлашћени јавни рачуновођа (ЦПА) је рачуновођа који је испунио државне услове за лиценцирање.
ПотврдаРачуновођа не може пружати услуге овјере.За пружање услуга атестирања морате имати лиценцу ЦПА.
ЛиценцирањеЗа књиговодство није потребна лиценца.Лиценца мора бити ЦПА.
Стоје пред ИРСРачуновођа нема репутацију у ИРС (Интернал Ревенуе Сервицес)ЦПА могу представљати пореског обвезника пред ИРС (Интернал Ревенуе Сервицес)
Потписивање повраћаја порезаРачуновође не могу да потпишу пореске пријаве нити да заступају клијенте током ревизије пореза пре порезне управе.ЦПА могу потписати пореске пријаве и такође заступати клијенте током пореских контрола пред Пореском управом.
Управљачко телоНема одређеног Водећег тела.Управно тело за ЦПА је амерички институт овлашћених јавних рачуновођа.
ТрошакНиска цена у поређењу са ценама по конверзији.Упоредно већи трошкови.
ПлатаПлата рачуновође је сразмерно нижа од ЦПА.Плата ЦПА је већа у поређењу са књиговођом.
ЗакључакСви рачуновође нису ЦПА.Сви ЦПА су рачуновође.

Рачуноводство наспрам ЦПА - завршне мисли

 • Када је реч о томе шта је боље између њих две, могу да кажем да су обе најбоље на својим местима, у зависности од ваших приоритета, времена и трошкова. Ако се одлучите за ЦПА, упознаћете се са међународним законима, принципима и стандардима. Положен ЦПА испит је релативно тежи од било ког сертификата о рачуноводству.
 • Рачуноводство је у основи процес евидентирања и извештавања о пословним и финансијским трансакцијама. Свако ко обавља ту функцију може се назвати књиговођом.
 • Добијање ЦПА лиценце је мало теже и трајаће више времена. Можете видети да то свакако вреди.
 • Рачуновође углавном припремају три врсте финансијских извештаја: - ревидиране, прегледане и састављене. Нон-ЦПА може припремити само састављени финансијски извештај. Само ЦПА може припремити ревидирани финансијски извештај или ревидирани финансијски извештај. Мала предузећа обично не захтевају ревидирани или ревидирани финансијски извештај, али јавна предузећа су дужна да објављују ревидиране извештаје. Када појединци или предузећа доносе одлуку да бирају између ЦПА и рачуновође, ово је једно од важних разматрања које узимају у обзир.