Формула оперативног коефицијента | Како израчунати оперативни однос?

Шта је формула оперативног односа?

Формула оперативног коефицијента је однос оперативних трошкова компаније према нето продаји, где оперативни трошкови укључују административне трошкове, трошкове продаје и дистрибуције, трошкове продате робе, плату, станарину, остале трошкове рада, амортизацију итд. Такође се назива и однос оперативних трошкова или однос оперативних трошкова. Однос се генерално изражава у процентима. Што је оперативни однос мањи, то је за компанију бољи. То је зато што нижи однос показује да ефикасно обавља своје операције.

Трошкови продате робе додају се оперативним трошковима да би се утврдио оперативни однос.

Формула оперативног коефицијента = Оперативни трошкови / нето продаја* 100

Објашњење

Да би се израчунао оперативни однос у случају да оперативни трошкови укључују трошкове продате робе, треба предузети следеће кораке.

Корак 1: Објединити све оперативне трошкове.

Корак 2: Сазнајте нето продају. Да би се пронашла нето продаја, одређене ставке попут враћене робе одузимају се од бруто продаје.

Корак 3: Користите следеће да бисте пронашли оперативни однос:

Формула оперативног коефицијента = Оперативни трошкови / нето продаја * 100

У одређеним случајевима, цена продате робе даје се одвојено од оперативних трошкова. У таквим случајевима трошак продате робе додаје се оперативним трошковима.

Прорачун оперативног односа

Следећи примери ће нам дати више јасноће о теми.

Овде можете преузети овај образац оперативног коефицијента формуле Екцел - Образац коефицијента формуле Екцел Екцел

Пример # 1

Нето продаја компаније Блуе Труст Инц. износи 5.000 УСД. Оперативни трошкови износе 3.000 америчких долара. Цена продате робе која није укључена у оперативне трошкове износи 1.000 америчких долара. Израчунајте оперативни однос предузећа.

Решење

За израчунавање радног односа користите доленаведене податке

Према томе, прорачун радног односа је следећи,

=(3000+1000)/5000

  • Оперативни однос компаније Блуе Труст Инц. је 80%.

Пример # 2

Рачуновођа трошкова компаније Радлеи Инц. пролазио је кроз своју евиденцију. Открио је да су у јануару настали следећи трошкови:

Продаја је износила 11.000 УСД, а принос од 1.000 УСД. Израчунајте оперативни однос.

Решење

Прво, морамо израчунати нето продају

Нето продаја

  • = $11,000 – $1,000
  • Нето продаја = 10.000 УСД

Оперативни расходи

=$400+$1000+$500+$600+$1200+$300+$500

  • Пословни расходи = 4500

Према томе, прорачун радног односа је следећи,

=4500/10000*100%

Белешка

Трошкови камата се не додају јер нису оперативни трошкови.

Пример # 3

Економист упоређује оперативне показатеље различитих предузећа у истој индустрији. Добија следеће податке: Израчунајте оперативне трошкове за сваку од ових фирми. Која фирма има највећи степен оперативне ефикасности?

Решење

Стога се оперативни трошкови могу израчунати користећи доњу формулу као,

Пословни расходи = Оперативни однос * Нето продаја

=60%*$50000

  • Пословни расходи = 30000

Слично томе, можемо израчунати оперативне трошкове за фирме Б, Ц, Д, Е, Ф и Г.

Фирма са најнижим оперативним односом има највећи степен оперативне ефикасности. Фирма Г има најнижи оперативни коефицијент од ових фирми. Стога фирма Г има највиши степен оперативне ефикасности.

Калкулатор

Можете користити овај калкулатор

Оперативни расходи
Нето продаја
Формула оперативног односа
 

Формула радног коефицијента =
Оперативни расходи
Икс100
Нето продаја
0
Икс100=0
0

Релевантност и употреба

  • Ако оперативни однос показује тренд пораста током одређеног периода, сматра се негативним предзнаком за компанију. То може указивати на то да систем контроле трошкова не ради добро или да не постоји. У таквом сценарију, компанија треба да побољша свој систем контроле трошкова. Обезбедиће да ће се марже компаније временом повећавати.
  • Пад оперативног коефицијента током периода посматра се као позитиван знак. Указује да оперативни трошкови чине мањи проценат нето продаје, што значи да компанија ради ефикасније.
  • Треба извршити међусобно поређење оперативног коефицијента, јер ће то помоћи у поређењу ефикасности две компаније у истој индустрији. Норме се разликују од индустрије до индустрије. Дакле, висок однос за одређену индустрију можда није случај за другу индустрију.
  • Једно од ограничења овог односа је да не узима у обзир плаћања дуга и камата. Другим речима, на овај однос не утиче структура капитала предузећа. Према томе, две компаније, за које каже да је прва без дугова, а друга са високом полугом, имаће исти оперативни однос ако су им оперативни трошкови исти. Стога, током спровођења анализе, однос дуга и капитала мора се користити заједно са оперативним односом.