Конгломерат (значење) | Примери пословања конгломерата

Конгломератно значење

Конгломерат се може дефинисати као компанија или корпорација коју чине различита предузећа која послују у разним индустријама или секторима који често нису повезани. Стога има удео у разним мањим компанијама које се одлуче да своје пословање воде или управљају одвојено и углавном се то ради како би се избегао ризик од јединственог тржишта и на тај начин искористиле предности диверзификације.

Слика испод је пример конгломерата - ИТЦ Лтд (са седиштем у Индији). Има разне неповезане пословне поделе, укључујући ФМЦГ, хотеле, папир и амбалажу, агробизнис итд.

Врхунска 4 примера конгломерата

Пример # 1 - Неоргански раст-стицање

Термин неоргански раст односи се на проширење корпорације преузимањем других компанија. Добро познато име које нам падне на памет кад помислимо на главни конгломерат је Берксхире Хатхваи, којим управља Варрен Буффет.

Доље је дат снимак неких поседа.

Стога Берксхире Хатхаваи стоји као класичан пример који само држи предузећа, а омогућава им да самостално послују.

Неорганским растом корпорација је у стању да постигне предности диверзификације.

Пример # 2 - Органски раст

Органски раст је када компанија тежи да се сама развија, уместо да се мора ослањати на аквизиције других предузећа. Истакнути конгломерат у овом погледу је Алпхабет Инц, који је свој облик добио захваљујући реструктурирању урађеном у Гоогле-у. Тада је постала матична компанија Гоогле-а и неколико његових подружница.

Гоогле је сам имао феноменалан раст и диверзификацију у разне производе, као што је наведено у наставку.

Алпхабет Инц, која је сада постала родитељ Гоогле-а с обзиром на органски раст Гоогле-а, сада ће се сматрати конгломератом са неким од подружница наведених у наставку.

Пример # 3 - индијски

Домаће име у Индији је име Тата Гроуп. Тата Сонс Лтд је холдинг компанија Тата групе. Неке од подружница и заједничких улагања групе Тата, које компанији дају статус конгломерата, наведене су под.

Пример # 4 - Спајање и припајање

Један од уобичајених метода довођења друге компаније под ону контролу је познати метод спајања и преузимања. Постепено стицање неколико компанија у неповезаном послу је начин на који конгломерат гради своје упориште.

Гоодвилл је оно што ће бити евидентирано у књигама стицаоца као нематеријално улагање изнад онога што се плаћа као накнада за куповину. Купац је можда спреман да доплати циљ, можда због користи од консолидације, користи од синергије или да стекне одређени ресурс или, у неким случајевима, чак и да задовољи акционаре.

Доље је дат случај у којем је Пацман Цо. спреман да набави Цоокиес Цо. Следе њихови биланси стања.

Биланс стања компаније Цоокиес Лтд .:

Биланс стања за Пацман Лтд .:

Биланс стања субјекта након припајања:

Тако дати горе је пример потребе за приказивањем консолидованог биланса стања предузећа након стицања.

Ако бисмо размотрили сценарио у којем би се добила фер вредност колачића Цо да би се размотрила добра воља, након што се узме у обзир накнада за куповину коју је Пацкман Цо спреман да плати, а у нашем примеру се претпоставља , гоодвилл ће тада бити разлика у набавној цени и фер вредности.

Формула добре воље = Набавна цена-Фер вредност = 15000-9550 = 5450

Где,

Фер вредност = Укупна имовина - Обавезе према добављачима - Обвезе према ЛТ записима

= 12150 – 900 – 1700 = 9550

Ова добра воља се одражава у билансу стања стицаоца као нематеријално улагање и ово је начин на који конгломерат гради своје упориште након што предузме довољно спајања и преузимања. (Третман добре воље је потпуно засебна тема у домену спајања и преузимања)

Закључак

Стога, када компанија одлучи да треба да се прошири и диверзификује у неповезана пословна подручја, а да не мора претежно да се укључује у управљање истим, тражење да буде конгломерат једна је од одрживих опција за данашња предузећа, као што је приказано у примерима.

Чинећи то, може побољшати своју вредност и тражити диверзификацију уз минимално учешће у свакодневним пословима и управљању компанијом, а самим тим и конгломерат представља одличну стратегију диверзификације.