Функција ЕДАТЕ (формула, примери) | Како се користи ЕДАТЕ у програму Екцел?

ЕДАТЕ је функција датума и времена у Екцелу која додаје дати број месеци датуму и даје нам датум у нумеричком формату датума, аргументи које ова функција узима су датум и цели бројеви, датум као датум почетка који почиње са и Број месеци су цели бројеви да га додате датом почетном датуму, излаз који враћа ова функција је такође вредност датума, а метода за употребу ове функције је = Едате (датум почетка, месеци).

ЕДАТЕ функција у програму Екцел

ЕДАТЕ функција је уграђена функција у МС Екцел. ЕДАТЕ функција спада у категорију ДАТУМА и ВРЕМЕНСКИХ функција у програму Екцел. ЕДАТЕ у Екцелу се користи за добијање датума истог дана у месецу, к месеци у прошлости или будућности. Функција ЕДАТЕ враћа серијски број датума који је назначени број месеци пре или после датог датума почетка. Функција ЕДАТЕ у Екцелу користи се за израчунавање датума истека, датума доспећа и осталих рокова доспећа. Да бисте добили датум у будућности, користите позитивну вредност месецима и негативну вредност за датуме у прошлости.

ЕДАТЕ Формула у Екцелу

Испод је ЕДАТЕ формула у Екцелу.

ЕДАТЕ у програму Екцел има два аргумента од којих су оба обавезна. Где,

  • Датум_почетка =Датум који представља датум почетка у важећем формату Екцел серијског броја.
  • месеци = Број месеци пре или после датума почетка.

Како се користи функција ЕДАТЕ у програму Екцел?

Функција ЕДАТЕ у Екцелу је функција радног листа (ВС). Као ВС функција, ЕДАТЕ у екцелу се може унети као део формуле у ћелију радног листа. Погледајте неколико примера датих у наставку да бисте сазнали више.

Овај образац функције ЕДАТЕ Екцел можете преузети овде - предложак функције ЕДАТЕ Екцел

Функција ЕДАТЕ у радном листу Екцел

Погледајмо примере функције ЕДАТЕ дате у наставку. Сваки пример покрива другачији случај коришћења имплементиран помоћу функције ЕДАТЕ Екцел.

ЕДАТЕ у Екцелу Пример # 1 - Добијте исти датум 3 месеца касније

У горњем примеру, ЕДАТЕ (Б2,3) враћа датум који је три месеца касније од датума наведеног у ћелији Б2. Ћелија Б2 има датум 23. септембар 2018. Дакле, датум после 3 месеца је 23. децембар 2018. и исти се приказује као резултат у ћелији Ц2 у којој је примењена функција ЕДАТЕ.

ЕДАТЕ у Екцелу Пример бр. 2 - Додајте месеце до данас

У горњем примеру, ћелије Б5 до Б7 садрже датум извора.

Ћелије Ц5 до Ц7 садрже број месеци који се додају датумима из колоне Б.

Ћелије Д5 до Д7 садрже датум резултата.

Коришћена функција ЕДАТЕ је ЕДАТЕ (Б5, Ц5), ЕДАТЕ (Б6, Ц6) и ЕДАТЕ (Б7, Ц7).

Ред 5, датум је 1. јануара 2018. године, а 12 месеци се додаје датуму који резултира датумом 1. јануара 2019. Ред 6, датум је 10. јануара од којег се одузима година, односно 12 месеци, што резултира датумом 10. јануара 2017. Ред 7, изворни датум је 23. септембра 2018. године, коме се додају 24 месеца, односно две године, а резултат је 23. септембра 2020. године.

ЕДАТЕ у Екцелу Пример # 3 - Израчунајте датум пензионисања од датума рођења

У горњем примеру наведен је датум рођења. Из коришћења датума рођења (колона Б) и критеријума старосне границе за одлазак у пензију израчунава се датум пензионисања (колона Ц). Преостале године је друга колона (Колона Д) у којој се број преосталих година радног стажа израчунава помоћу функције ИЕАРФРАЦ Екцел.

Као што је приказано у горњој функцији ЕДАТЕ у оквиру Екцел 1, тј. ЕДАТЕ (Б10,12 * 58), Б10 садржи датум рођења 21. маја 1965.

На горњој снимци екрана израчунати датум пензионисања је 21. мај 2023, што је 58 година након датума рођења.

Друга формула је ГОДИНА (ДАНАС (), Ц10), тј. Разлика између данашњег датума и датума пензионисања који је 4 године и 7 месеци. Размотрите снимак екрана дат у наставку.

Иста функција ЕДАТЕ примењује се на преостала два реда. тј. Б11 и Ц1

Ћелија Б11 садржи датум рођења 5. септембра 1962. Израчунати датум пензионисања је 5. септембар 2020. што је 58 година након датума рођења

А године које су преостале у ћелији Д11 рачунају се на 1,9, што је 1 година 9 месеци након данашњег датума.

ЕДАТЕ у Екцелу Пример # 4 - Израчунајте датум истека

У горњем примеру, ћелија Б14 садржи датум почетка или датум производње производа, ћелија Ц14 садржи трајање током којег се производ може потрошити. Ћелија Д14 је резултирајућа ћелија која означава датум истека производа. Овде је 3. априла 2018. датум производње, а трајање је 30 дана, што значи 1 месец. Дакле, примењена формула ЕДАТЕ је ЕДАТЕ (Б14,1), а резултат је 3. мај 2018, што је месец дана након датума почетка. Резултат је ћелија Д14.

Ствари које треба запамтити о ЕДАТЕ-у у Екцел

  1. Други параметар функције ЕДАТЕ Екцел мора бити позитиван број.
  2. Ако је датум_почетка неважећи датум, ЕДАТЕ у Екцелу враћа вредност #ВРЕДНОСТ! вредност грешке.
  3. Ако мјесеци није цијели број, вриједност се скраћује да би била цијели број.
  4. Мицрософт Екцел складишти датуме као секвенцијалне серијске бројеве како би се могли користити у прорачунима. Подразумевано је 1. јануара 1900. серијски број 1, а 1. јануара 2001. 36892.