Европска вс Америчка опција | 6 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између европске и америчке опције

Европска опција се може применити само на датум истека, док се америчка опција може искористити било када пре датума истека, када ималац опције жели. Европским опцијама се обично тргује без рецепта (ОТЦ), док се америчким опцијама тргује на тржишту. Да ли је опција европска или америчка опција зависи од права носиоца опције да је искористе по својој вољи или на унапред одлучени датум истека.

Оба ова стила имају своје предности и недостатке; зависи од тога када носилац опције жели да је искористи. У овом чланку детаљно разматрамо њихове кључне разлике -

Шта је европска опција?

Еуропеан Цалл Оптион даје власнику опције право да купи деоницу по унапред утврђеном будућем датуму и цени. Ималац опције може извршити опцију само када истекне датум истека који је унапред договорен од стране уговорних страна.

Европска пут опција даје власнику опције право да прода деоницу по унапред утврђеном будућем датуму и цени. Као што је раније поменуто, ималац опције може извршити опцију само у тренутку истека рока за који су унапред договорене обе уговорне стране у време закључења уговора о опцији.

У поређењу између премије између европске опције и америчке опције, прва има нижу премију. Ималац европске опције може продати опцију на тржишту пре истека рока употребе и остварити профит од разлике између премија.

Шта је америчка опција?

Америчка Цалл опција омогућава имаоцу опције право да затражи испоруку хартије од вредности или деоница у било које време између датума извршења и датума истека када цена имовине пређе цену износа. У опцији Америцан Цалл, цена удара се не мења током целог уговора. Ако ималац опције не жели да искористи опцију, он / она може да одлучи да је не искористи, јер не постоји обавеза примања хартије од вредности или деоница. Америчке цалл опције се обично примењују када су дубоко у новцу, што значи да је цена средства много већа од ударне цене.

Америчка пут опција омогућава носиоцу опције право да затражи од купца сигурност деоница било када између датума извршења и датума истека када цена средства падне испод цене штрајка. Ако ималац опције не жели да искористи опцију, он / она може да одлучи да је не искористи, јер не постоји обавеза продаје хартије од вредности или деоница. Америчка пут опција може бити дубоко у новцу када је цена средства много нижа од ударне цене.

Европска опција против америчке опције Инфографика

Кључне разлике

  • Европским опцијама се тргује на мањем обиму у поређењу са америчким опцијама, јер се њима тргује у великој мери.
  • Премија за европску опцију је ниска, а премија за америчку опцију је висока, јер омогућава власнику опције да је искористи у било ком тренутку пре датума истека.
  • Будући да се америчка опција може применити у било ком тренутку, ризик је већи, док европска опција која се може применити само одређеног будућег датума има мањи ризик.

Упоредна табела

Основа поређењаЕвропска опцијаАмеричка опција
ЗначењеЕвропска опција даје носиоцу опције право да је искористи само по унапред договореном будућем датуму и цени.Америцан Оптион даје носиоцу опције право да је искористи у било ком тренутку пре датума истека по унапред договореној цени.
ПремиумБудући да ималац опције европске опције има право да је искористи само на датум истека; премија је ниска.Слобода да се опција искористи било када пре датума истека чини америчку опцију све траженијом што је чини скупом.
ПопуларностЕвропске опције су мање популарне и стога се њима мање тргује.Америчке опције су веома тражене, јер даје овлашћење да се вежбају у било ком тренутку, па су стога већина тржишта опција америчке опције.
РизикЕвропске опције имају мањи ризик јер је датум истека фиксан и губитак или добит се могу проценити.Америчке опције имају већи ризик, будући да ималац опције америчке опције има право да је искористи у било ком тренутку када сматра да је профитабилна.
ХедгингФормулирање стратегије заштите је лакше јер ималац опције може извршити уговор само на унапред утврђени датумФормулирање стратегије заштите је отежано јер носилац опције одлучује о судбини уговора.
ТрговањеТргују се углавном преко шалтераТргују се углавном путем размене.

Закључак

  • Европска и америчка опција имају ударну цену, премију и датум истека.
  • Америчка опција је скупа, а премија је виша од европске опције, јер даје носиоцу опције право да изврши уговор у било ком тренутку након уласка у уговор и пре датума истека.
  • Опцијама се може трговати на берзи или преко шалтера, у зависности од уговорних страна које су укључене у трансакцију.
  • Трговци највише траже америчке опције, јер трговцу даје право да напусти позицију у време које је за њега / њу веома исплативо.