Просечни трошкови наспрам маргиналних трошкова | 6 најбољих разлика (са Инфографиком)

Кључна разлика између просечних трошкова и маргиналних трошкова је у томе што се просечни трошкови односе на јединичне производне трошкове производа произведеног у предузећу током периода, док се гранични трошак односи на вредност повећања или смањења укупних производних трошкова предузећа током период који се разматра ако постоји промена у производњи за једну додатну јединицу.

Просечне разлике у односу на разлике у граничним трошковима

Просечни трошкови наспрам маргиналних трошкова - Просечни трошак је збир укупних трошкова добара или услуга подељених са укупним бројем добара или услуга. А повећање маргиналних трошкова је трошак производње још једне јединице или додатне јединице производа или услуге. Просечни и маргинални трошак су витални концепт у управљању рачуноводством, који се широко користи у доношењу одлука и израчунавању прихода у различитим сценаријима.

Шта је просечна цена?

Просечни трошак је збир укупних трошкова робе подељен укупним бројем добара. Просечни трошак познат је и под називом Јединични трошак. Формула у наставку може израчунати просечне трошкове.

Просечни трошак = укупни трошак / број произведених јединица

Директно је пропорционалан укупном трошку робе и обрнуто пропорционалан броју робе, па када се број робе повећава просечни трошак опада. Има две компоненте: променљиви трошак и фиксни трошак. Просечни трошак има за циљ приступ утицају на укупне јединичне трошкове са променом нивоа производње.

Шта је маргинални трошак?

Маргинални трошкови повећавају трошкове производње још једне јединице или додатне јединице производа или услуге. Промене граничних трошкова у укупним трошковима производње након промене производње која се мења у количини производње. Фактор променљиве цене важан у одређивању резултата.

Укратко, маргинални трошак је промена укупних трошкова која настаје када се произведена количина промени за једну јединицу. Математички, функција граничних трошкова изражава се као дериват укупних трошкова у односу на количину. Може се мењати са обимом, па су на сваком нивоу производње гранични трошкови трошкови следеће произведене јединице. Гранични трошак једнак је промени укупних трошкова подељеној променом количине и може се изразити на следећи начин: -

Маргинални трошак = Промена укупних трошкова / Промена количине

Где,

  • Промена укупних трошкова је разлика у укупним трошковима производње, укључујући додатну јединицу и укупне трошкове производње нормалне јединице.
  • Промена укупних трошкова = укупни трошкови производње, укључујући додатну јединицу - укупни трошкови производње нормалне јединице
  • Промена количине је разлика укупне количине производа, укључујући додатну јединицу и укупну количину производа нормалне јединице.
  • Промена количине = Укупна количина производа укључујући додатну јединицу - Укупна количина производа нормалне јединице

То се може рећи као додатни трошак производње једне додатне јединице. Помаже менаџменту да донесе најбољу одлуку за компанију и искористи њене ресурсе на бољи и профитабилнији начин, као и код повећања добити ако је цена већа од граничног трошка.

Просечна цена наспрам граничних трошкова Инфографика

Овде вам пружамо 6 главних разлика између просечних трошкова и маргиналних трошкова.

Просечни трошкови наспрам маргиналних трошкова - кључне разлике

Критичне разлике између просечних трошкова и маргиналних трошкова су следеће -

  • Просечни трошак је збир укупних трошкова робе подељен укупним бројем добара, док се гранични трошак повећава у производњи још једне јединице или додатне јединице производа или услуге. Промене граничних трошкова у укупним трошковима производње након промене производње која се мења у количини производње.
  • Просечни трошак има за циљ процену утицаја на укупне јединичне трошкове са променом нивоа производње. Супротно томе, циљ граничних трошкова је утврдити да ли је корисно произвести додатну јединицу робе.
  • Формула за Просечни трошак = Укупни трошак / Број робе, док формула Маргинални трошак = Промена укупних трошкова / Промена количине.
  • Крива просечних трошкова у старту пада услед пада фиксних трошкова, али затим расте услед повећања просечних променљивих трошкова. Док је крива граничних трошкова удубљена са повећањем приноса, затим се креће линеарно и глатко са константним приносом и коначно се мења конвексно када гранични трошак покаже пораст поврата.
  • Најбољи критеријум за одлучивање о нивоу производње по просечном трошку је када се трошкови минимизирају, а гранични трошкови када се максимизира профит.
  • Просечни трошак има две компоненте, просечни фиксни трошак и просечни променљиви трошак, а гранични трошак је једна јединица и нема ниједну компоненту.

Просечни трошкови наспрам маргиналних трошкова Разлика у међусобним односима

Погледајмо сада главну разлику између просечне цене и маргиналне цене.

Основа - Просечни трошкови наспрам маргиналних трошковаПросечна ценаКрајња цена
ДефиницијаТо је збир укупних трошкова робе подељен укупним бројем робе.Повећава трошкове производње још једне јединице или додатне јединице производа или услуге. Промене граничних трошкова у укупним трошковима производње након промене у производњи која се мења у количини производње;
ЦиљПросечни трошак има за циљ приступ утицају на укупне јединичне трошкове са променом нивоа производње.Гранични трошак има за циљ да утврди да ли је корисно произвести додатну јединицу робе.
ФормулаПросечни трошак = Укупни трошак / Број робеГранични трошак = Промена укупних трошкова / Промена количине.
Облик кривеКриви у почетном паду услед пада фиксних трошкова, али затим расте услед повећања просечних променљивих трошкова.Кривуља је конкавна када се приноси повећавају, а затим се линеарно и глатко крећу са константним приносом и коначно се мењају конвексно када гранични трошкови показују пораст поврата.
Најбољи критеријумиКада је циљ минимизирање трошкова;Када је циљ максимизација добити;
Саставни деоИма две компоненте просечни фиксни трошак и просечни променљиви трошак.То је једна целина и нема никакве компоненте.

Закључак

Просечни трошак наспрам граничних трошкова користи се за боље доношење одлука ефикасним коришћењем ресурса и за идентификовање и вежбање оптималних нивоа производње. Просечни трошак је збир укупних трошкова робе подељен укупним бројем добара. Гранични трошак се може рећи као додатни трошак за производњу једне додатне јединице. Помаже менаџменту да донесе најбољу одлуку за компанију и искористи њене ресурсе на бољи и профитабилнији начин, као и код повећања добити ако је цена већа од граничног трошка.