Узроци амортизације | 7 главних узрока књиговодствене амортизације

Узроци амортизације

Амортизација је смањење вредности књиговодствене вредности основног средства (или постројења и опреме) из периода у период који се терети у извештају о добити и губитку организације за исти период да би се обезбедио разумни трошак средства које има коришћене у том периоду. Уобичајени узроци амортизације укључују хабање због употребе, усклађеност са рачуноводственим стандардима, технолошки напредак итд.

Смањење књиговодствене вредности основних средстава током периода његовог корисног века трајања је из многих разлога. Неки од њих су следећи:

7 главних узрока амортизације

# 1 - Због хабања током коришћења имовине

То је један од примарних разлога за амортизацију имовине. Већина имовине је истрошена или се погоршава услед континуиране употребе имовине. Као што су постројења и машине које се користе за производњу робе, зграда, возила итд. Као и код машина које се користе за производњу, непрекидно коришћење и рад машина, радни или производни капацитет машина смањује се током времена & вредност машина такође опада на тржишту. Дакле, за правичан приказ финансијског стања субјекта, неопходно је смањити пропорционалну вредност машина у књигама.

# 2 - Усклађеност са рачуноводственим стандардима који се примењују на ентитет

Што се тиче применљивости рачуноводствених стандарда на ентитет, ентитет треба да следи одредбе поменуте у стандардима. То се ради према концепту подударања који се мора поштовати у рачуноводству субјекта. Према концепту подударања, амортизација ће се наплаћивати за то, јер је приход од средства такође књижен за горе наведени период у књигама рачуна.

# 3 - Технолошки напредак допунске имовине на тржишту

Вредност основних средстава која предузеће користи постепено опада на тржишту у случају да је на тржишту присутна нова надограђена верзија средства са бољим технолошким напредним карактеристикама, пружајући више користи купцу у поређењу са старом застарелом верзијом имовина. У таквом случају, захтев за старом имовином постепено опада, као и њен надокнадиви износ на тржишту. Стога је неопходно приказати вредност средства у фер или разумном износу у финансијским извештајима.

# 4 - Коришћење обезбеђеног живота имовине

У неким случајевима основних средстава, корисни век употребе имовине обезбеђен је у потрошачким јединицама, попут средства „Кс“, које ће трајати 10000 сати. Дакле, алокација трошкова средства је према потрошњи или њеној употреби у сатима.

# 5 - Амортизација имовине према периоду лиценце или периоду употребе

Нека средства попут лиценце, патента, ауторских права, имовине под закупом итд. Могу се користити само у предвиђеном временском периоду. По истеку тог времена средство није могло да се користи. Стога његов трошак треба да се алоцира или амортизује у складу са периодом употребе имовине. На крају корисног периода, имовина треба да буде отписана из пословних књига.

# 6 - Потребно је извршити амортизацију за расипање имовине према издвајању ресурса

У случају расипања средстава попут рудника угља, бунара нафте итд. Амортизују се и користе за вађење природних ресурса из њих урађених током тог периода. У случају таквих врста расипања имовине, ограничени су ресурси које ентитет може извући из такве имовине за употребу организације. Према процењеном укупном издвајању које ће се извршити из расипног средства и већ издвојеног износа, током одређеног периода ће се узети у обзир амортизација средства током тог периода.

# 7 - Апсолутна потреба за одржавањем основних средстава ради правилне продуктивности имовине

Постројењу и машинама које се користе у производњи производа у производној компанији потребно је редовно одржавање током одређеног времена како би се пуна продуктивност добила од употребе таквих машина. Чак и након одређеног периода, неки битни делови машина треба да буду замењени потпуно новим деловима. За такве амортизацију треба наплатити тако да се делови који ће у будућности бити замењени на одговарајући начин обрачунају и отпишу током периода његовог живота.

Закључак

Амортизацију и амортизацију дозвољавају акти предузећа или законски прописи. Примењује се на ентитет за отпис коришћеног дела или трошкова средства у извештају о добити и губитку ентитета за горе поменути период према принципу подударања у рачуноводству. Постоји много узрока или разлога за такво лечење. Овај концепт подударања пружа фер приказ финансијских средстава ентитета пошто је прилив готовине генерисан од средства књижен, а одговарајући трошкови употребе средства такође се отписују током истог периода према концепту подударања у рачуноводству. Закони о порезу на добит, као и законски закони (укључујући рачуноводствене стандарде), налажу третман и наплативост амортизације у пословним књигама за одговарајући период.