Ситни новац (значење, примери) | Рачуноводство за ситни новац

Значење ситног новца

Ситна готовина значи мали износ који се додељује за плаћање малих трошкова који се јављају у свакодневном пословању компаније, када је неразумно издати чек, а предузеће именује за управљање истим старатељима.

Свака организација захтева готовину за своје свакодневне трошкове. Не могу се сви трошкови платити путем банковног чека или путем банковног трансфера. Мале издатке треба подмирити само готовином. Истовремено, мало рачуна треба платити у готовини, као што је продаја отпада итд.

Готово у свакој организацији, ситни новац је саставни део рачуноводствене функције и о њему се углавном брину само лични рачуни.

Како функционише ситни новац?

Ситни новац је мала количина готовине коју треба држати у канцеларији ради коришћења малих дневних трошкова. Особа која има готовину у организацији обично се назива благајником. Иста особа је одговорна за одговарајуће рачуноводство сваке готовинске трансакције извршене преко ње. Сви приходи и расходи које практично није могуће подмирити преко банке морају да се подмирују ништа друго доли готовином (без бартер трансакције у модерној економији).

Генерално, следећи трошкови плаћени у готовини;

  • Свакодневне грицкалице, чај за запослене;
  • Накнаде запосленима - повремена путовања, друге накнаде;
  • Мали банкарски трошкови - франковање, нотар итд .;
  • За слање честитки или слаткиша клијентима или купцима на Дивалију или другим фестивалима;

Неколико прихода који се могу узети у готовину;

  • Продаја отпада - мале количине за неорганизоване продавце.
  • Продаја старих новина итд.

Обично организација процењује периодичне потребе за готовином, тј. Недељно или месечно, и према томе одобрава ограничење које се с времена на време може повући из банке ради подмиривања готовинских трошкова. Ограничење поседовања готовине код благајне не сме премашити ни у једном тренутку, као што је одобрило руководство организације. Периодичност исплате из банке може се разликовати од организације до организације према њиховим захтевима. Малом продавцу треба више готовине, а не средњој или великој организацији, јер мора више да се бави неорганизованим сектором који тргује само готовином.

За несметану трансакцију готовином, три особе су део трансакције: приправник (благајник), ауторизатор (виши менаџмент) и прималац (полаже право).

Формат ситног новца

Уплата у готовини не може се доказати ако се иста не намири након узимања у обзир одговарајућих комадића доказа. Стога ће се створити формат ваучера за ситни новац који ће увести доказе у поступак и који ће потписати прималац готовине у тренутку плаћања. Примерак ваучера је као испод;

Примерак формата ситног новца налази се испод -

Горњи ваучер садржи име приправника, овлашћивача и примаоца ваучера, јер су сва три неопходна за доказе о уплати.

Како водити рачуноводство ситног новца?

# 1- Стварање

Фонд за ситни новац ствара се повлачењем готовине из банке и предајом особи која одржава фонд. У мањој организацији, износ примљен од дужника (у готовини) такође ће бити део готовине

Цонтра - Петти Цасх А / ц Др. кккк

У банку клима уређај кккк

Признаница - готовина клима уређај др. Ксккк

Дужнику клима уређај кккк

# 2 - Исплата

Свака исплата се не евидентира уносом дневника, јер може бити исплата много малих износа за ситне издатке (тј. Куповина поштанске марке), уместо уноса дневника донесеног на крају дана или након одређеног периода за укупан исплаћени износ.

Исплата - Укупна исплата (трошкови према глави) Клима др. Кскк

До Петти Цасх А / ц ккк

Нарације ће садржавати укупан прекид плаћања готовином.

#3 – Допуњавање

Ако стање готовине постане врло ниско, тада се допуњава чеком.

Цонтра - Петти Цасх А / ц Др. кккк

У банку клима уређај кккк

Пример рачуноводства ситног новца

: КСИЗ ЛЛП креира новчани фонд у износу од 15.000 УСД / - 1. априла 2016. Током априла 2016. из готовинског фонда извршена су следећа плаћања:

Чај и грицкалице 1.256 / -

Порез на цестарину 2.450 / -

Штампа и поштарина 1,550 / -

Терет 2.300 / -

Чишћење и уклањање прашине 1.000 / -

Канцеларијски материјал 2,800 / -

Проследите уносе дневника за горњу трансакцију.

Решење:

1 Петти Цасх А / ц Др 15,000

У готовини у банци 15.000

(Стварање ситног новчаног фонда или повлачење износа из банке за новчани фонд)

  1. Чај и грицкалице 1.256

Порез на путарину 2.450

Штампање и поштарина 1,550

Теретни 2.300

Чишћење и уклањање прашине 1.000

Канцеларијски материјал 2.800

До Петти Цасх ак / ц 11,356

(Као исплата из благајничког фонда)

Унос у дневник за признанице за ситни новац:

                        Петти Цасх А / ц Др. ккк

На продају отпадних или новинских чланака ккк

(Бити у готовини примљен на продају отпадних / новинских чланака)

Како попунити стање ситног новца?

Биланс ситне готовине повремено ће се попуњавати како би се прилагодио даљим новчаним трошковима. Међутим, начин попуњавања је најзапаженији и зависи од благајне и његовог овлашћитеља. На њему могу бити упутства највишег руководства, али у одсуству таквих смерница, благајник, према својој погодности, допуњава свој готовински биланс. Постоји неколико метода које могу на неки или два начина помоћи управи или даватељу одобрења;

# 1 - Петти Цасх Флоат уп

Када организација вежба да користи фиксни промет за готовину како организација жели, готовина не би требало да падне испод нивоа и треба да буде у опсегу, допунски износ увек ће остати исти. Оног тренутка када готовина додирне доњи крај ваге, благајник ће покренути и поднијети захтев за повлачење из банке. На пример, ако је ниво плутања 20.000 УСД / - и потрошено 14.000 УСД / -, преостало готовинско стање је 6.000 УСД / - и 14.000 УСД / - је потребно за враћање равнотеже на ниво од 20.000 УСД / -. Овде је 6.000 УСД / - доњи крај, а износ за повлачење увек ће бити само 14.000 УСД / -.

Ова пракса бележи сва плаћања извршена од последњег допуњавања, као основу за захтевање следећег допуњавања од овлашћеног лица. Употреба ове методе помаже потписницима да знају на који су износ потрошени пре него што подигну још готовине из банке.

Опсег готовине у поседу рачуноводства у датом тренутку одлучује и одобрава руководство компаније.

# 2 - Ситна готовина по потреби

Мало је малих компанија које усвајају политику која резултира најнижим билансом готовине код компаније, јер се повлаче само када је то потребно. На пример, компанија има политику да запосленима надокнађује новац сваке недеље, па је стога сваке недеље компанија сазнала колико је готовине потребно и тај износ компанија само повлачи.

Овај приступ смањује ризик, а с обзиром на то да готово неће бити готовинског биланса код компаније, може се избећи мало трошкова који се тичу осигурања и заштите новца.

# 3 - Неорганизовано управљање ситним новцем

У компанијама из блиског власништва, где власници који су директно укључени у свакодневно пословање користе овај приступ, док они диктирају начин повлачења износа из банке. Не постоји формална политика за повлачење износа нити ограничење поседовања готовине. Даље, не постоји формална политика према готовини, с обзиром да власници организације то пажљиво преиспитују.

Из перспективе контроле и ризика, мање је ризично јер је само строго контролисан од стране власника. Са становишта политике и рачуноводства, то је неформално и мора се избегавати.

Најбоља политика - Од горе поменуте три политике, флоат уп углавном користе и цене га рачуновође широм света, јер пружа флексибилност, као и контролу над готовинском трансакцијом.