Формула бруто марже | Како израчунати бруто маржу и бруто маржу%

Шта је формула бруто марже?

Бруто маржа је изведена одузимањем трошкова продате робе (ЦОГС) из нето прихода или нето продаје (бруто продаја умањена за попусте, приносе и прилагођавања цена), а када се резултат подели са приходом, можемо доћи до бруто проценат добити. Формула бруто марже у бројевима и процентном року је следећа:

Формула бруто марже (у апсолутном року) = нето продаја - ЦОГСФормула бруто марже (у процентуалном облику) = (нето продаја - ЦОГС) * 100 / нето продаја

Објашњење

  • Бруто продаје: Приход или продаја је износ који компанија дохвати након продаје својих услуга или робе. Генерално се све главне компаније придржавају метода обрачунавања према прописима ГААП (Општеприхваћени рачуноводствени принцип).
  • У обрачунском систему, приходи или расходи се евидентирају када и када се одвијају, без обзира да ли је готовина примљена или не. Укупан приход од продаје робе или услуга познат је као бруто приход.
  • Нето продаја: Да би се дошло до бројке нето продаје, неколико ставки прилагођавања цена, одбитка и приноса треба одвојити од бруто прихода. Формула нето продаје је следећа:
Нето продаја = бруто продаја - (повраћај средстава + прилагођавања цена + одбитци од цене)
  • Набавна вредност продате робе: Директни трошкови као што су сировине и радна снага за јединице продате робе сматрају се ЦОГС (трошкови продате робе). Овде не укључујемо индиректне трошкове као што су продаја и административни трошкови.
  • Преостала роба, било у готовом или неловљеном стању, назива се залиха. Дакле, правимо почетни инвентар (завршни инвентар претходне године), додајемо куповине и друге директне трошкове и одузимамо завршни инвентар (залихе непродатих производа). Израчунава се на следећи начин:
ЦОГС = Отварање инвентара + куповине - Затварање проналазача

Кораци за израчунавање бруто марже

Израчун једначине бруто марже може се извршити следећим корацима:

Корак 1:Прво, израчунали бисмо нето продају одбијањем поврата, попуста и других прилагођавања износа продаје.

Корак 2:Тада би се трошкови продате робе (ЦОГС) изводили додавањем свих куповина, директних трошкова (радне снаге и материјала), почетног инвентара и одузимањем завршног инвентара.

Корак 3:Сада бисмо могли израчунати бруто маржу смањењем ЦОГС-а од нето продаје.

Корак 4:Такође, да бисмо дошли до процента бруто марже, морамо да поделимо бруто маржу (израчунату горе) од нето продаје.

Примери формуле бруто марже (са Екцел предлошком)

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера једначине бруто марже да бисмо је боље разумели.

Овај образац формуле бруто марже Екцел можете преузети овде - Екцел образац формуле бруто марже

Примјер формуле бруто марже # 1

Узмимо пример Аппле Инц. од 28. септембра 2019. Компанија је продала производе и услуге у вредности од 213,833 милиона долара, односно 46,291 милиона долара. Трошкови продате робе укључују трошкове додељене производима и услугама у износу од 144.996 милиона америчких долара и 16786 милиона америчких долара. Сазнајте бруто маржу и проценат бруто марже.

Решење:

За израчунавање бруто марже користите доленаведене податке.

Израчун бруто марже може се извршити на следећи начин:

Бруто маржа = 260174 УСД - 161782 УСД

Бруто маржа ће бити -

Бруто маржа = 98.392 УСД

Израчун бруто% марже може се извршити на следећи начин:

Бруто маржа (%) = (260174 УСД - 161782 УСД) * 100% / 260174 УСД

Бруто маржа (%) биће -

Бруто маржа (%) = 38%

Објашњење

Једначина бруто марже изражава проценат бруто добити; компанија зарађује од 1 УСД продаје. У горе наведеном случају, Аппле Инц. је постигао бруто маржу од 98.392 УСД и 38% у процентуалном облику. Ових 38% бруто марже указује на то да је Аппле од 1 УСД прихода од нето продаје у стању да оствари бруто добит од 0,38 цента.

Примјер формуле бруто марже # 2

Узмимо такође још један пример. Имамо податке компаније Мицрософт Инц. За годину која се завршила 30. јуна Мицрософт је имао приход од производа и услуга и још једно одељење. од 66.069 милиона долара, односно 59.774 милиона долара. Такође, у истом периоду, трошкови прихода од производа и услуга и још једно одељење. је 16273 милиона долара, односно 26.637 милиона долара. Покушат ћемо израчунати бруто профитну маржу из горе поменутих података.

Решење:

За израчунавање бруто марже користите доленаведене податке.

Израчун бруто марже у екцелу може се извршити на следећи начин:

Бруто маржа = $ 125843 - $ 42910

Бруто маржа ће бити -

Бруто маржа = 82.933 УСД.

Израчун бруто марже (%) може се извршити на следећи начин:

Бруто маржа (%) = ($ 125843 - $ 42910) * 100% / $ 125843

Бруто маржа (%) биће -

Бруто маржа (%) = 66%

Објашњење

Као што видимо, Мицрософт је остварио бруто маржу у износу од 82.933 милиона долара и 66% у процентуалном смислу. Како су Мицрософт Инц. и Аппле Инц. у сличним областима, могли бисмо да упоредимо ове компаније. У апсолутном смислу, Аппле Инц. има бруто маржу од 98.392 милиона долара, док је Мицрософт зарадио само 82933 милиона долара. Али, што се тиче процента, Мицрософт Инц. има супериорну маржу од 66% у поређењу са 38% Аппле Инц.

Релевантност и употреба формуле бруто марже

Бруто маржа игра важну улогу у процени предузећа у разне сврхе. Неколико запажених се помиње у наставку:

  • То је важан показатељ процене способности ентитета да остварује профит из својих основних операција. У овој фази, бруто профитна маржа укључује само оперативне приходе и трошкове. Стога се овим односом уочава основна снага компаније. Већи однос одражава снажну снагу компаније да оствари профит.
  • Главни састојци односа бруто марже су оперативни приходи и трошкови. Ове две главе су виталне за посао и помажу менаџменту да надгледа перформансе одељења за производњу и продају.
  • Ако омјер бруто марже опада, непродуктивни одјел би се могао лако пронаћи и радити на њему. Могло би се предузети више мера за повећање продуктивности тог одређеног одељења. С друге стране, ако је пад односа узрокован приходом, треба узети у обзир проблеме у одељењу продаје и дистрибуције.
  • Однос бруто добити познат је и као допринос од продаје. Допринос продаје помаже послу да иде на прави пут. Ако желимо да акумулирамо профит од 500 УСД и зарадимо допринос од 5 УСД по јединици, потребно је да продамо најмање 100 јединица како бисмо испунили наш циљ. Ако нема довољно тржишта за 100 јединица, тада или морамо смањити трошкове производње или повећати продајну цену.
  • Упоређивањем односа бруто марже различитих компанија у истој индустрији или сличном пословном окружењу, могли бисмо лако проценити супериорност или инфериорност дотичне компаније у односу на њене вршњаке. Дакле, испоставило се да је то један од примарних фактора који треба проверити када треба изабрати бољег играча из исте индустрије.