Загрљај медведа (Значење, пример) | Како функционише ова стратегија преузимања?

Значење загрљаја медведа

Медвеђи загрљај је распрострањена стратегија стицања на тржишту где циљну компанију стиче друга компанија где стицалац купује све акције по много вишој премији од оне која вреди на тржишту. Оваква стратегија је генерално повољна за стечено предузеће, али на исти начин је углавном нежељена.

Како то функционише?

  • Да би загрљај медведа био успешан, компанија стицалац мора да понуди понуду када компанија стицалац стекне огроман број акција циљане компаније по стопи која је много већа од тржишне. Предузеће се може определити за ову стратегију како би ублажило тежи облик стицања или стицања који ће трајати дуже време.
  • Компанија која повремено преузима циљну компанију такође користи загрљаје медведа како би ограничила конкуренцију или може да прихвати такво стицање како би дошла до добара и услуга које допуњују њену тренутну понуду производа. Слично је непријатељском преузимању, али ово се генерално показује финансијски кориснијим за акционаре.
  • Чак и ако не постоји одлука управе да се стекне, она ће понуде за загрљај медведа схватити озбиљно, јер је компанија дужна да делује у најбољем интересу својих акционара. Понекад се нуде за новооснована предузећа или се боре са пословним моделима са уверењем да ће компаније и њихова имовина имати већу вредност у блиској будућности и да ће донети више профита од онога што тренутно покреће.

Примери загрљаја медведа

Размотримо следеће примере.

Пример # 1

Један од примера стицања загрљаја медведа био је случај да Мицрософт намерава да преузме посао Иахоо-а где је Мицрософт понудио Иахоо-у да купи своје акције по цени од 63% за куповину од оне коју је затворио раније. Ово је изгледало заиста корисно за акционаре, јер се у том тренутку Иахоо заиста борио и њихово пословање је правило велике губитке.

Пример # 2

Куповина Вхатсапп мессенгер услуга од стране америчког технолошког гиганта Фацебоок. Фацебоок је одлучио да пословање Вхатсаппа стави под свој кишобран и дао је уносну понуду Вхатсаппу, што је било тешко одбити. Тако је у року од неколико месеци од разговора о менаџменту Вхатсапп коначно одлучио да га купи Фацебоок и настави своје пословање у власништву Фацебоок-а.

Неуспех загрљаја медведа

  • Загрљаји медведа могу се показати скупим ако продукти који нуде производе не функционишу добро на тржишту.
  • У тренуцима очајног стицања циљна компанија може се стећи много вишом стопом од оне која заправо вреди.
  • Циљна компанија ће увек имати притисак да премаши своје перформансе да би свој профит делила као повраћај улагања компаније преузимача.
  • Понекад целокупно руководство или радну снагу замењује компанија преузималац, јер након стицања циљна компанија има потпуну контролу над циљном компанијом.
  • Када постоји тужба против управе где је одбор директора директно одговоран да служи најбољем интересу акционара.

Зашто компаније користе преузимање медвеђих загрљаја?

Компаније користе ову стратегију преузимања из следећих разлога:

# 1 - Ограничите конкуренцију

Када компанија објави своју спремност да се стекне, биће заинтересовано више купаца. Стога им доноси корист у победи над конкуренцијом тамо где ће циљана компанија бити стечена због цене која јој буде понуђена која је много већа од тржишне стопе.

# 2 - Да ублажи или избегне конфронтацију са циљном компанијом

Компаније се могу определити за ову стратегију када је циљана компанија скептична или нерадо прихвата понуду за куповину. Према томе, алтернативни приступ добијању климања глава акционара је да се загрлимо медведом тамо где компанија преузималац нуди цену која је претешка за одбијање.

Предности

Неке од предности су следеће:

  • Ради у најбољем интересу акционара где добијају бољу цену за држање акција компаније.
  • Компанија преузималац може дати додатне подстицаје циљној компанији како би повећала шансе за успех преузимања.
  • Помаже у ограничавању конкуренције на тржишту када циљна компанија жели да се стекне.
  • Помаже компанији да се домогне комплементарних производа и услуга и прошири тржишно ширење компаније.

Мане

Неки од недостатака су следећи:

  • Могу се показати скупима ако циљна компанија не успе у каснијим фазама након што је стечена по вишој цени.
  • Увек постоји притисак на преузету компанију да докаже повраћај улагања.
  • Садашње руководство може у потпуности изгубити контролу над доношењем управљачких одлука, док се компанија која преузима задржава над процесима.

Закључак

Преузимање медвеђих загрљаја веома је корисно за акционаре стечене компаније или циљне компаније, јер добијају бољу процену цена својих акција тамо где акције преузме компанија преузималац по знатно вишој стопи од оне која превладава на тржишту .