Номинални БДП у односу на реални БДП | Топ 8 разлика (са Инфографиком)

Разлике између номиналног и реалног БДП-а

Номинални БДП је мера годишње производње робе или услуга по тренутној цени, док Реални БДП је мера годишње производње добара или услуга обрачуната по стварној цени без разматрања утицаја инфлације и стога се номинални бруто домаћи производ сматра прикладнијом мером БДП-а.

Ако сте укључени у посао - као власник предузећа или као купац, требали бисте знати о номиналном и стварном бруто домаћем производу. Оба ова концепта су важна јер бисте на основу ова два доносили важне одлуке о куповини и продаји.

Једноставно речено, БДП означава укупан готов производ, робу и услуге произведене у земљи током одређеног периода.

То значи да је БДП цена која говори о укупној тржишној вредности привреде током одређеног периода.

Ево како ћемо разбити БДП -

БДП = Ц + Г + И + НКС
  • Овде „Ц“ значи потрошњу потрошача током одређеног периода.
  • „Г“ значи владину потрошњу.
  • „И“ означава капиталну потрошњу предузећа.
  • „НКС“ означава „нето извоз“, који се даље може описати као „извоз - увоз“.

Хајде сада да разговарамо о номиналном и реалном БДП-у.

  • Номинални бруто домаћи производ је БДП који се израчунава по тренутној тржишној цени. То значи да је номинални БДП изразио све недавне промене на тржишту.
  • Реални БДП се, с друге стране, израчунава узимајући базну годину као одредницу. На пример, ако треба да израчунамо стварни БДП из 2016. године и ако бисмо за базну узели 2010. годину; израчунали бисмо реални БДП узимајући све количине добара, услуга, готових производа, а затим би се помножили са ценама из 2010. године.

Номинални БДП наспрам стварног БДП-а Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између номиналног и реалног БДП-а.

Кључне разлике

  • Номинални бруто домаћи производ узима тренутну тржишну цену да израчуна БДП године. Реални БДП узима тржишну цену базне године и количину произведену за текућу годину, а затим сазнаје БДП године.
  • Номинални бруто домаћи производ није толико популаран међу економистима јер само огребе површину. Реални БДП је веома популаран међу економистима, јер дубоко улази у концепт.
  • Номинални бруто домаћи производ има много већу вредност пошто се узима у обзир тренутна тржишна цена. Реални БДП је много нижи у вредности пошто се узима у обзир основна тржишна цена.
  • Анализирање економског раста путем номиналног бруто домаћег производа није лакше јер само огребе површину. Анализирање економског раста кроз реални БДП је значајно и упоредно лакше.

Номинални у односу на реални БДП упоредна табела

Основа за упоређивањеНоминални БДПРеални БДП
ЗначењеНоминални бруто домаћи производ је збир укупне економске производње произведене у години вредноване по тренутној тржишној цени.Реални БДП је збир економског производа произведеног у вредностима за годину дана по унапред утврђеној основној тржишној цени.
На основуТренутна тржишна цена.Тржишна цена основне године.
Како инфлација утиче на то?Номинални бруто домаћи производ не узима у обзир инфлацију.Реални БДП узима у обзир инфлацију; назива се БДП прилагођен инфлацији.
Вредност БДП-аМного је већи с обзиром да су тренутне промене на тржишту ступиле на снагу.Много је нижа пошто се узима у обзир тржишна цена базне године.
ПопуларностНоминални бруто домаћи производ је мање популаран.Реални БДП је популарнији.
СложеностНоминални бруто домаћи производ је врло лако израчунати.Реални БДП је помало сложен за утврђивање.
Поређење са ранијим БДП-имаНоминални бруто домаћи производ може се упоредити са претходним кварталима.Реални бруто домаћи производ може се упоредити са претходним финансијским годинама.
Раст економијеИз номиналног БДП-а, економски раст се не може лако анализирати.Из реалног бруто домаћег производа, економски раст се може лако анализирати.

Закључак

Разумевање бруто домаћег производа је веома важно. Али, ако желите да разумете стварност ствари, морате да знате како се у стварном животу израчунава стварни БДП. Можете узети много примера из стварног живота и створити своју верзију БДП-а.

То ће вам помоћи да разумете вредност номиналног бруто домаћег производа и стварног бруто домаћег производа, а истовремено ћете моћи да схватите зашто влада, институција, предузећа говоре о БДП-у у свим контекстима.