САДА функција (формула, примери) | Како се САДА користи у програму Екцел?

Сада је функција функције екцел дате која се користи за приказ тренутног датума и времена система у екцел радном листу, ова функција не узима никакве аргументе и даје само системско датумско време на систему у којем се функција користи, метода за употреба ове функције је прилично једноставна, то је како следи = САДА ().

САДА функција у Екцелу

САДА функција у програму Екцел категоризована је као функција датума / времена која враћа тренутни системски датум и време. САДА функција Екцел у категорији Датум / време омогућава нам анализу и рад са вредностима датума и времена у формулама.

САДА Формула у Екцелу

САДА функција у екцелу не узима ниједан аргумент. Вредност коју враћа функција НОВ Екцел Екцел је серијски број који представља одређени датум и време у програму Екцел.

САДА функција у програму Екцел такође припада посебној класи функција која се назива испарљиве функције. САДА функција Екцел прерачунава испарљиву функцију кад год прерачуна радну свеску, чак и ако формула која садржи функцију није укључена у поновни израчун.

Функција САДА Екцел представља пример променљиве функције јер = нов () екцел прерачунава тренутни датум-време сваки пут када Екцел израчуна радни лист. Остале испарљиве функције укључују

  • ЋЕЛИЈА
  • ИНДИРЕКТНА функција
  • ИНФО
  • ДАНАС Функција у програму Екцел
  • ОФФСЕТ функција
  • РАНД функција у програму Екцел

Као нуспојава коришћења ових испарљивих функција, НОВ Фунцтион Екцел вас увек тражи да сачувате радну свеску када је затворите, чак и ако је нисте унели. За пример САДА функције Екцел, ако отворите радну свеску која садржи било коју од ових променљивих функција, померите се мало (али не мењајте ништа), а затим затворите датотеку. Екцел пита да ли желите да сачувате радну свеску.

Ово понашање можете заобићи коришћењем режима Ручни поновни прорачун, при чему је опција Прерачунај пре чувања искључена. Промените начин поновног израчунавања у одељку Израчунај на картици Формуле у дијалошком оквиру НОВ Фунцтион Екцел Оптионс (одаберите Филе-> Оптионс).

САДА се Екцел функција ажурира кад год се израчуна радни лист. На пример, ако унесете било коју од претходних формула у радни лист, формула функције САДА у програму Екцел приказује тренутни датум-време. Када сутра отворите радну свеску, = нов () екцел ће приказати тренутни датум-време за тај дан и одређено време. Ако сачувамо радну свеску која садржи НОВ функцију екцел и отворимо је након 5 дана, = нов () екцел ће аутоматски приказати тренутни датум тог дана и време у одређеном тренутку, без икаквих промена у формули.

Приказ тренутног времена

Формула САДА у програму Екцел приказује тренутно време као временски серијски број (или серијски број без придруженог датума):

= САДА () - ДАНАС ()

Ако желимо статично време у Екцелу, јер САДА у екцелу и динамички мења вредност датума кад год се освежи радни лист; можемо користити пречицу цтрл + Схифт +: да бисте унели тренутно време.

Како сада користити функцију у програму Екцел

САДА у екцелу је врло корисно када се бавимо датумом и временом. САДА Екцел функција је врло једноставна и лака за употребу. Дозволите нам да разумемо рад = нов () екцел на неким примерима функције САДА.

Овај САДА функцијски Екцел предложак можете преузети овде - САДА Функционални Екцел предложак

Сада функција у Екцелу Пример # 1

Сједињене Државе су подељене у различите временске зоне у зависности од географске демографије. Главне временске зоне су

  • Источна стандардна временска зона (ЕСТ)
  • Централна стандардна временска зона (ЦСТ)
  • Планинска временска зона (МСТ)
  • Пацифичка стандардна временска зона (ПСТ)

У ћелији имамо тренутно време у ИСТ зони представљено помоћу формуле САДА у програму Екцел

= САДА () Екцелса формат као Време

Сада морамо да напишемо САДА формулу у програму Екцел да бисмо претворили ИСТ у 4 временске зоне

За ЕСТ,

Индијско стандардно време је 9 сати и 30 минута испред источног времена, користите следећу формулу САДА у програму Екцел

= САДА () - ВРИЈЕМЕ (9,30,0)

За ЦСТ,

Индијско стандардно време је 10 сати и 30 минута испред централног времена, користите следећу формулу САДА у програму Екцел

= САДА () - ВРИЈЕМЕ (10,30,0)

За МСТ,

Индијско стандардно време је 11 сати и 30 минута испред планинског, користите следећу формулу САДА у програму Екцел

= САДА () - ВРИЈЕМЕ (11,30,0)

За ПСТ,

Индијско стандардно време је 12 сати и 30 минута испред пацифичког времена, користите следећу формулу САДА у програму Екцел

= САДА () - ВРИЈЕМЕ (12,30,0)

Излаз:

Користили смо функцију ТИМЕ заједно са НОВ функцијом екцел која помаже у претварању сати, минута и секунди даних као број у Екцел серијски број, форматиран у формату времена. За форматирање у свим случајевима користили смо ТИМЕ као формат.

САДА функција у Екцелу Пример # 2

Имамо листу фестивала и њихов предстојећи датум; треба да пронађемо број дана преосталих за ту прилику.

Дакле, формула САДА у Екцелу коју ћемо користити је

= ИНТ (Б3-САДА ()) + (МОД (Б3-САДА (), 24) / 24)

То јест, израчунаћемо разлику датума и додаћемо остатак подељен са 24 да бисмо добили дан и претворили у целобројну вредност помоћу функције ИНТ.

Дакле, применом формуле САДА у програму Екцел на друге ћелије добијамо излаз,

САДА функција у Екцелу Пример # 3

Ако аутомобил креће у тачки А брзином од 5 метара у секунди и пређе удаљеност од 10 км да би стигао до одредишта на тачки Б. Морамо израчунати време када ћемо стићи до тачке Б када возач започне путовање у тренутној време.

Знамо брзина = удаљеност / време,

Имамо брзину и растојање, па ће време за постизање (у секундама) тачке Б бити растојање / брзина

Време када возач достигне тачку биће дато НОВ формулом у програму Екцел

= САДА () + ВРИЈЕМЕ (0,0, (Б4 / Б3))

Тамо где вредности Б4 / Б3 израчунавају време потребно у секундама да би се дошло до тачке Б и проследи вредност тхис = нов () екцел као секунде функцији ТИМЕ.

Дакле, излаз је НОВ Фунцтион у програму Екцел

Дакле, возило ће доћи до тачке Б у времену 04:26:55 када крене у тренутно време.

Ствари које треба запамтити САДА

  • САДА у екцелу је променљива функција и ажурираће се сваки пут када се изврши поновни израчун.
  • Како је САДА у екцелу нестална функција, = нов () екцел може утицати на брзину обраде вашег израчуна.
  • САДА у екцел уноси важећи серијски број тренутних података и времена према Екцеловом систему датума и времена.
  • Када унесете функцију САДА у ћелију, претворит ће формат ћелије у прилагођени формат (м / д / ииии х: мм).
  • Да бисте унели статични тренутни датум и време, помоћу тастерске пречице ЦТРЛ + СХИФТ +: (Тренутно време) и ЦТРЛ +: (Тренутни датум) унесите тренутни датум.