Купонске обвезнице (дефиниција, бенефиције) | Како функционишу купонске обвезнице?

Шта је Купонска обвезница?

Купонска обвезница такође позната и као обвезница на доносиоца је врста обвезнице која је укључивала исплате с фиксном каматом, што је годишњи каматни купон обвезнице од датума емисије обвезнице до доспећа обвезнице или датума њеног преноса, када ималац купонске обвезнице добије одређену плаћање фиксне камате на периодичној основи која се израчунава множењем купонске стопе са номиналном вредношћу акције и фактором периода. На пример, ако имате обвезницу од 1000 УСД и даје вам се камата од 5%, тада имате 5% купона. Сваки купон има датум и на тај одређени датум, зајмопримац треба физички да приложи купон уз потврду о обвезници. Купони су третирани као готовина.

Како функционишу купонске обвезнице?

Те су везе биле заступљеније у ери у којој нису доминирали рачунари. Осамдесетих година су неке институције покренуле тренд продаје купона купонске обвезнице као засебних хартија од вредности, названих траке. Међутим, поступак инвестирања у обвезнице забележио је морску промену од распрострањености употребе рачунара. Више не поклањате папирне копије купона да бисте искористили износ камате.

  • Ако бисте купили новоиздате обвезнице путем брокерског рачуна, брокер би узео готовину од вас, а затим депоновао обвезницу на ваш рачун. У таквим случајевима камате на вашу обвезницу директно ће се положити на ваш рачун заједно са вашим заједничким фондовима и хартијама од вредности.
  • Ове обвезнице су потребне у другој емисији обвезница. Секундарне обвезнице су оне које је инвеститор првобитно купио, а затим продао другом инвеститору пре доспећа. У таквим случајевима, цена стицања за новог инвеститора веома се разликује од цене доспећа обвезнице.
  • У таквим случајевима, као и ако постоји одредба да се обвезница откупи пријевремено, купонске обвезнице ће се разликовати од приноса до доспијећа (ефективне каматне стопе коју ће инвеститор зарадити у случају да чека до доспијећа) или приноса -до најгорег (најлошија каматна стопа коју ће инвеститор зарадити у случају опозива обвезнице пре доспећа).

Цена купонских обвезница

Ове обвезнице су релативно једноставне, али њихова цена остаје кључно питање. Ако улажете у ове обвезнице, требали бисте добро познавати цене како бисте од тога могли да извучете максималну корист. Познавање цена ових обвезница говори им максималну цену коју ће морати платити за обвезницу. Инвеститорима ће можда требати већа стопа поврата обвезнице ако је стопа вероватноће подразумевано висока. Постоји формула за одређивање цене купонских обвезница:

  • ц = стопа купона
  • и = каматна стопа
  • н = број уплата

Услови повезани са купонским обвезницама

Ове обвезнице су познате и као обвезнице на доносиоца. Ово име потиче из чињенице да свако ко поклони купон издаваоцу има право на исплату камате без обзира да ли је лице власник обвезнице или не. Ова карактеристика купонске обвезнице може довести до утаје пореза и превара.

Неке купонске обвезнице познате су као „обвезнице са нула-купонима“. То су обвезнице које не врше готовинске исплате камата током трајања обвезнице, већ се издају као попусти на вредност доспећа обвезница. Специфична дисконтна вредност израчунава се да би се обезбедила одређена стопа поврата по доспећу када је обвезница откупљена за пуну номиналну вредност.

Ко треба да инвестира у купонске обвезнице?

Инвеститори зарађују од обвезница на доносиоце доспећа. Камата им се плаћа по доспећу обвезнице. Време потребно за достизање доспелости зависи од тога да ли је обвезница дугорочна или краткорочна инвестиција. Краткорочне обвезнице на доносиоца познате су под називом менице. У случају да је купонска обвезница дужа, од петнаест до двадесет година, инвеститору се исплаћују камате након периода од две деценије.

Ове обвезнице нису добра опција за некога ко тражи стабилан проток прихода. Међутим, они су идеални за породице које истражују систематске инвестиционе планове. Ако желите кућу за одмор након пензионисања, купон је добра опција. Обвезнице на доносиоце такође су добар начин преношења богатства на наследника. Купонска обвезница је добар начин за повећање прихода током одређеног временског периода.

Купонске обвезнице подлежу опорезивању у САД-у. Стога се могу држати на одложеном пореском рачуну за одлазак у пензију како би се уштедели инвеститори при плаћању пореза на будући приход. Поврх свега, ако америчко државно тело - држава или локално изда купон, ослобођено је свих пореза.

Закључак

Отуда је доказано да се купонске обвезнице могу дефинисати као одсуство плаћања камата за инвеститоре. Стога, ако неко тражи дугорочну инвестицију у сигурност фиксног дохотка, тада су обвезнице на доносиоца добра опција. За породице које штеде за будућност или родитеље који штеде за високо образовање своје деце, купонске обвезнице су се показале идеалним. Чак и за оне који воле да прате тржишни тренд, улагање у купонске обвезнице је добра опција. Такође, ако желите да свом портфељу додате разноликост, купонске обвезнице су добра опција.