Зајам против закупа | Топ 6 разлика (са Инфографиком)

Разлика између зајма и закупа

Зајам односи се на новац који је позајмио појединац или било које друго лице (познато као зајмопримац) од било које финансијске институције или лица (познато као зајмодавац), док, закуп односи се на споразум где једна странка (позната као давалац лизинга) дозвољава другој странци (познатој као закупац) да користи своје средство наплаћујући закупнину заузврат.

Шта је зајам?

Кредит је позајмљивање средстава од било ког финансијског института од стране појединца или организације. Када компанија жели извор средстава, или се може обратити тржиштима капитала како би подигла капитал или затражила зајам код финансијске институције. Слично томе, када појединцу треба новац да задовољи своје потребе у погледу куповине имовине или куповине аутомобила или било које друге личне потребе, он се обраћа финансијским институтима ради захтева за кредитима.

Зајмови за појединце могу бити многих врста као што су кућа, зајам за аутомобил, лични зајам итд. За давање зајмова финансијске институције ће захтевати колатерал на основу којег ће исплатити зајам. Финансијски институти ће обрачунавати камате на зајмове које дају ентитету. У погледу камата, зајмови се могу широко поделити на зајмове са фиксном каматом и зајмове са променљивом каматом.

Шта је закуп?

Закуп је уговор којим закуподавац дозвољава закупцу да користи средство на одређени период у замену за периодично плаћање. На основу врсте закупа који закупац користи за средство, закупи се класификују у два, и то оперативни и финансијски. Финансијски закуп је попут куповине имовине која се финансира дугом.

Током периода закупа, закупац ће признати амортизацију средства и трошкове камата на обавезу. Супротно томе, оперативни закуп је попут уговора о закупу, где се у билансу стања не извештава никаква имовина или обавеза. Периодичне исплате закупа исказују се у билансу успеха као трошкови закупа.

Зајам против закупа Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Различите врсте кредита укључују личне кредите, стамбене кредите, студентске кредите итд. Закуп може бити две врсте, углавном финансијски и оперативни.
  • Камате на зајмове могу бити фиксне или променљиве, а каматна стопа зависи од тога. Али каматне стопе за закуп су фиксне природе.
  • У случају узимања зајма, финансијска институција против које се зајам даје јемство обезбеђења. Али у случају закупа, средство које закупац узима у закуп делује као залог.
  • Зајмове може узети било које лице или организација, док само предузећа могу узети закуп.
  • Читав поступак документације за зајам је дуготрајан посао, док је поступак документације за закуп прилично бржи.

Упоредна табела зајма и закупа

ОсноваЗајамЗакуп
ДефиницијаКредит је позајмљивање средстава од било ког финансијског института од стране појединца или организације.Закуп је уговор којим закуподавац дозвољава закупцу да користи средство на одређени период у замену за периодично плаћање.
ВрстеЗајмови могу бити различитих врста, у зависности од потреба зајмопримца. Различите врсте кредита су стамбени кредити, кредити за аутомобиле, лични кредити, кредити за образовање, кредити за мала и средња предузећа итд.Закупи су две врсте финансијског закупа и оперативног закупа, финансијски закуп је попут куповине имовине која се финансира дугом, а оперативни закуп је попут уговора о закупу у којој закупац закуподавцу плаћа закупнину за то средство.
Компоненте каматеКамате на зајмове могу бити фиксне или променљиве, при чему се у случају променљивих стопа каматна стопа повећава или смањује у зависности од референтних стопа на које је фиксна стопа везана.Генерално, стопе закупа су фиксне природе уместо да је другачије наведено. Помаже компанијама у предвиђању трошкова и буџетирању.
КолатералнаЗа већину зајмова потребно је обезбеђење којим ће исплатити зајам. На пример, ако неко захтева зајам за образовање, као залог, може банкама доставити своје имовинске папире.У случају закупа, залог је средство само за које закупац узима оперативни или финансијски закуп.
Тражиоци кредитаЗајмове могу аплицирати организације или појединци којима су потребна средства да би се испунили захтеви.Само предузећа могу искористити могућност закупа кад год имају било какав захтев, а који не желе да купе вертикалне верзије. Уместо тога, желе да га умање од закуподавца.
ДокументацијаПотребан поступак документације је мало дуготрајан и узима време у случају зајма, јер зајмове узимају и појединци.Генерално, процес је бржи јер се закуп даје предузећу за одређене потребе.

Закључак

Иако је концепт зајма и закупа прилично сличан, постоји разлика између ова два појма. Док је зајам ситуација у којој се појединац или предузеће позајмљује новац од закупа финансијске институције, односи се на уговор између закуподавца и закупца где закупац користи средство закуподавца на одређени временски период, али за узврат периодичних плаћања.