Секундарно тржиште (значење, врсте) | Како то ради?

Шта је секундарно тржиште за акције?

Секундарно тржиште је тржиште на коме се хартије од вредности нуде широј јавности након што се понуде на примарном тржишту и такве хартије од вредности обично се котирају на берзи. Највећи део трговине одвија се на таквом тржишту и може се поделити на две врсте - акције и тржиште дуга.

Како то функционише?

То је одлично место за инвеститоре да тргују хартијама од вредности. За компанију, секундарно тржиште делује као тачка од које компанија може да надгледа и контролише трансакције и која такође обликује одлуке о управљању.

Погледајте слику изнад да бисте стекли идеју. Прво, компаније издају акције својим инвеститорима. У финансијском смислу то се назива ИПО (почетна јавна понуда). Тада, када се ове компаније ставе на берзу, ти инвеститори оду на ово тржиште и продају те акције другим инвеститорима. Једноставна је ствар за разумевање. Ово је место где инвеститори купују или продају своје акције и зарађују или да би избегли веће губитке у будућности.

Врсте секундарног тржишта

Такође се може поделити на четири дела - тржиште директне претраге, тржиште брокера, тржиште дилера и тржиште аукција.

Детаљно ћемо размотрити сваку од њих.

  • Тржиште директне претраге: Ово је најмање ефикасно јер се купци и продавци укључују у међусобну претрагу без икакве помоћи. Трансакције нису тако честе као друга тржишта. Ниједан брокер се не занима за тржиште, јер су трансакције ретке. А врло је мала шанса да свака странка добије најбољу цену.
  • Брокерско тржиште: Ово тржиште је ефикасније од тржишта директне претраге. Брокери су укључени у трансакције јер зарађују провизију за окупљање купаца и продаваца. На брокерском тржишту брокери деле опсежне информације о ценама акција.
  • Тржиште дилера: Овде је ефикасност много већа од брокерског тржишта. Разлог томе је што се на дилерском тржишту непрекидно лицитира за акције, па се не губи време за тражење партнера. Дилери поседују залихе залиха и оне се продају и купују да би зарадиле профит. Овде су важне две ствари. Прво, на дилерском тржишту нема губљења времена. Друго, дилери могу пружити гаранцију за залихе залиха које имају. НАСДАК је најбоље тржиште дилера.
  • Аукцијско тржиште: На аукцијском тржишту купци и продавци преговарају и погађају за цену. Особа која делује као арбитар између купаца и продаваца је стручњак и омогућава правилно бављење купцима и испуњавање налога. Ова особа је такође дистрибутер одређене залихе. Њујоршка берза (НИСЕ) је најефикаснија берза у САД.

Значај секундарног тржишта

Пре него што разговарамо о аргументима, погледајмо пример како бисмо разумели његову вредност и зашто је то важно.

У истраживању обављеном 2011. године, истраживачи су прикупили податке о продаји нових домова и старих домова од 1960. до 2010. Запањујуће је утврђено да је продаја старих / постојећих домова 6-12 пута већа од продаје нових домова.

Рецимо да нови домови који се продају представљају примарно тржиште. Претпоставимо такође да су промотери нових домова такође градитељи нових домова и директни продавци нових домова. Када купац директно купује нови дом, он постаје примарни купац. А када прода дом другом купцу, овај дом улази на секундарно тржиште.

Рецимо сада да нема тржишта. Шта би се онда догодило?

Могуће да би се те ствари догодиле ако не постоји секундарно тржиште кућа -

  • Нико неће купити нове домове са примарног тржишта, јер неће бити шансе да их распродате.
  • Неће бити флексибилности у ценама домова.
  • Чак и ако људи купују нове домове, ти нови домови постају трајна имовина и не би било шансе за пренос власништва осим наслеђивањем.

Овим једноставним примером сада је јасан значај таквог тржишта.

Хајде који су то специфични разлози због којих значај таквог тржишта никада неће престати да постоји.

  • Одлична рута за излаз за ИПО инвеститоре: Како је ликвидност на овом тржишту много већа, премија за ризик је много мања. То значи да бисте као инвеститор били у могућности да што брже продате акције на тржишту. То значи да ћете добити тренутну тржишну цену, а самим тим и опажени ризик је много мањи. Такво тржиште смањује премију за ризик кроз своју ликвидност; то значи да се вредност финансијске имовине којом се тргује повећава. Тако секундарно тржиште постаје најбоља излазна стратегија за ИПО инвеститоре, јер ће они добити веће интересовање за ИПО.
  • Слобода куповине / продаје: Обезбеђује организовано место на којем купци и продавци могу да се окупе и купе и продају акције. Не треба да брину о преварама или преварама. Такво тржиште нуди сигурно окружење у коме се купци и продавци осећају сигурно и под заштитом. Разлог због којег се осећају сигурно је тај што им ово тржиште омогућава да буду слободни и купују или продају акције које желе да држе / држе кад год желе.
  • Могућност куповине или продаје даље: Вратите се примеру који смо дали на почетку. Шта ће се догодити ако таквог тржишта нема? Људи који желе да купе дом са примарног тржишта, неће га купити, јер на пијаци не би било могућности да продају своје нове домове. То важи и за акције. Како постоји секундарно тржиште залиха, људи не треба да брину о продаји акција ако убудуће не желе на секундарном тржишту акција. Тако купују акције са примарног тржишта без икакве забринутости. А како нема потребе за трајним држањем залиха, купују колико желе, а компаније такође имају користи од ИПО-а. Дакле, можете да схватите да без постојања овог тржишта нема могућности да се купује или продаје даље.
  • Приватна тржишта: Нису све компаније велике и могу се придржавати правила и прописа примарног тржишта. Штавише, постоји много захтева за испуњавање услова за ИПО. За новооснована предузећа и мала предузећа није увек могуће обратити се јавности како би обезбедили средства. Постојање таквог тржишта олакшало им је ствари. Не треба да брину о набавци средстава, јер на тржишту могу доћи до средстава продајом залиха без рецепта путем дилерске мреже, а цела ствар остаје потпуно приватна. Без постојања секундарног тржишта, приватно тржиште неће постојати.
  • Помаже у економском расту: На примарном тржишту слобода је ограничена. Али на секундарном тржишту можете да одаберете у коју ће се дионицу уложити и коју ће се пустити. Како ће створити већи економски раст за инвеститора, на крају ће помоћи целој економији да расте. Стога помаже у стварању најпродуктивнијег инвестиционог предлога за просперитет и економски раст у целини.
  • Одлично место за компаније за надзор и контролу: Ово тржиште не дозвољава само трговање акцијама које котирају на берзи; него компаније које су котиране на берзама имају користи од овог тржишта. Те компаније своје акције издају директно инвеститорима на примарном тржишту. Али ово тржиште делује као канал за пружање информација о потражњи њихових деоница на тржишту, као и о паду или кретању на горе на тржишту. То им омогућава да одмах предузму мере и ако нешто пође по злу, могу предузети мере за побољшање ситуације без одлагања прикупљања информација.

Закључак

На крају, можемо рећи да секундарно тржиште акција има огромну улогу на било ком тржишту. Већина људи то не схвати док не постане део тога.

  • Да бисте илустровали још један пример, једноставно размислите о коришћеним књижарама. Сви не воле књиге, а многи воле да купују половне како би смањили трошкове. Дакле, место које омогућава и купцима и продавцима да се окупе је секундарно тржиште књига. Људи који се желе ослободити књига продају их људима који желе да их поседују. Тако продавци добијају новац, а купци власништво.
  • Други пример је тржиште половних аутомобила. Људи који желе да продају своје аутомобиле продају аутомобиле људима који желе аутомобиле по сниженим ценама. Дакле, обе стране испуњавају жеље једна друге.