АЦЦА вс АЦА | Највећа разлика у избору боље професије

Разлика између АЦЦА и АЦА

Кратки образац за Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа је АЦЦА а кандидати који похађају овај курс стећи ће стручност у управљачком рачуноводству, ревизији, рачуноводству, опорезивању итд., док ће кратки образац за Поверени овлашћени рачуновођа је АЦА а кандидати који буду похађали овај курс стећи ће стручност у финансијском управљању, поштовању пореза и рачуноводству и извештавању.

И АЦА и АЦЦА су међународне репутације и пружају више могућности за посао. АЦА је погоднији за људе који желе да своју каријеру наставе у ревизији и рачуноводству, док је АЦЦА свеобухватнији, пружајући могућности људима који желе да наставе каријеру у управљачком рачуноводству и финансијском управљању и финансијским услугама.

Док бирају између АЦЦА и АЦА, многи студенти се збуњују око тога шта да одаберу, а шта да не следе. Али постоје ствари о којима бисте требали размислити пре него што се одлучите за ове две чудесне опције у каријери.

Пре свега, пре него што улазите у детаље о ова два курса, морате бити сигурни да знате који су ваши циљеви у каријери. Па, ако не знате, сазнајте. Почните са вашим свиђањима и несвиђањима. Финансије су огромна домена и постоји много могућности. Само зато што ваши пријатељи раде један, а не други посао, не може бити разлог за одабир једног курса за други.

Пошто је за ово двоје потребно пуно стрпљења, истрајности и напорног рада, не можете само да изаберете једног случајно. Не журите. Прочитајте о сваком од њих (у наставку смо навели све детаље). А онда одлучите шта вам највише одговара.

Људи имају различита мишљења. Такође имају различите пристрасности. Уместо да питате друге људе шта је по њиховом мишљењу најбоља опција, прочитајте ово, истражите сами, сазнајте шта је у складу са вашим циљевима у каријери, а затим се одлучите за онај који одговара вама. Не постоји прави одговор за све.

У овом чланку ћемо разговарати о следећем -

  АЦЦА вс АЦА Инфограпхицс

  Време читања: 90 секунди

  Кључне разлике између АЦЦА и АЦА

  Чак и ако су оба ова курса пар екцелленце, између њих постоје значајне разлике. Погледајмо их, једног по једног.

  • Трајање курса: Многи студенти желе брзо да заврше курс. Ако желите нешто краткотрајно и што ће вам пружити пуно стручности у рачуноводственом домену, требало би да одаберете АЦЦА уместо АЦА. Као што ћете моћи да завршите АЦЦА у року од 2 године, заједно са 3 године одјављеног искуства. Док да бисте завршили АЦА, морате уложити најмање 3 до 4 године свог живота.
  • Глобално признање: Оба курса су међународна репутација. Али ако упоредите два, АЦЦА је глобалније препознатљивији од другог. АЦЦА је призната у преко 180 земаља света. Али у многим земљама Азије, АЦА се не сматра глобално признатим сертификатом. Ако желите да имате глобални утицај и желите да путујете широм света, требало би да одаберете АЦЦА јер онај други има ограничено међународно признање.
  • Регулација: Да бисте постали АЦА, потребно је да имате три и по године радног искуства уз полагање испита. И не само то, три и по године, већ треба да радите и у фирмама регистрованим за АЦА, а не негде другде. Али АЦЦА има флексибилност. Чак и ако требате имати три године радног искуства заједно са две године, наравно, можете имати своје искуство у домену финансија било које компаније. Ова једноставна регулатива ствара огромне разлике и чини АЦЦА доступнијим студентима од АЦА.
  • Релевантност посла: Обоје нуде вишеструке могућности за посао у многим различитим областима. АЦА је погоднији за људе који желе да наставе каријеру у ревизији и рачуноводству. Док је АЦЦА свеобухватнија, пружа могућности људима који желе да наставе каријеру у управљачком рачуноводству, финансијском управљању и финансијским услугама. Овде нема боље опције. Можете бирати између њих према вашим каријерним циљевима и професионалним тежњама.
  • Флексибилност: АЦЦА даје пуно простора за одабир када, где и како ћете финансирати своје квалификације. За АЦА нема места за такву флексибилност. Али многи студенти АЦА-а тврде да након што заврше школовање на АЦА-у, постоје многе погодности након квалификације које им помажу да ажурирају своја индустријска знања и помажу им да даље усавршавају своју стручност.
  • Испит на скали жилавости: Чак и ако се чини да су оба сертификата тешка, истина је да је АЦА тврђа од АЦЦА. Пре свега, АЦА је дуготрајног трајања, обично од 3-4 године, док АЦЦА траје само две године. Предмети су такође тежи у АЦА за проучавање и рашчишћавање. На крају напредног нивоа под АЦА сертификатом, мора се проћи студија случаја која је тежа од последњег нивоа испита АЦЦА.
  • Разлика у платама: Као што можете очекивати, постоји велика разлика у платама између ових сертификованих професионалаца. Просечна зарада професионалаца са сертификатом АЦЦА износи 30.700 фунти годишње. Док је просечна плата професионалаца са сертификатом АЦА 78.400 фунти годишње. Да ли видите разлику? Ако судимо само на основу плате и опортунитетних трошкова, АЦА је много већа вредност од АЦЦА.

  АЦЦА вс АЦА - упоредна табела

  ОдељакАЦЦААЦА
  Сертификација у организацији• АЦЦА курс организује глобално тело Удружења овлашћених овлашћених рачуновођа. Основана је 1904. године.

  • АЦА је признат од стране Института овлашћених рачуновођа у Енглеској и Велсу (ИЦАЕВ). ИЦАЕВ је основана Краљевском повељом 1880.

  • Ако желите да се квалификујете за АЦЦА, потребно је да очистите четири нивоа - знање, вештине, основне ствари и опције. Укупно има 14 радова.

  • Да бисте завршили АЦА, потребно је да завршите 3 нивоа - ниво сертификата, професионални ниво и напредни ниво.

  Број нивоаАко желите да се квалификујете за АЦЦА, потребно је да очистите четири нивоа - знање, вештине, основне ствари и опције. Укупно има 14 радова. Ако желите да се квалификујете за АЦЦА, потребно је да очистите четири нивоа - знање, вештине, основне ствари и опције. Укупно има 14 радова.
  Начин / трајање испитаОсим прва 3 рада на нивоу знања, трајање свих испита је по 3 сата. Прва 3 рада под нивоом знања трају по 2 сата.Осим прва 3 рада на нивоу знања, трајање свих испита је по 3 сата. Прва 3 рада под нивоом знања трају по 2 сата.
  Прозор за испитАЦЦА испити се одржавају у марту, јуну и септембру сваке године.АЦА: Испити се одржавају 9. јануара, 27. марта, 3. јула и 25. септембра за професионални ниво 8. маја и 28. августа за напредни ниво сваке године.
  Предмети• Предмети за АЦЦА су следећи -

  Ниво знања:

  - Рачуновођа у послу (Ф1)

  - Управљачко рачуноводство (Ф2)

  - Финансијско рачуноводство (Ф3)

  Ниво вештина:

  - Корпоративно и пословно право (Ф4)

  - Управљање учинком (Ф5)

  - Опорезивање (Ф6)

  - Финансијско извештавање (Ф7)

  - Ревизија и уверење (Ф8)

  - Финансијско управљање (Ф9)

  Основни ниво:

  - Управљање, ризик и етика (П1)

  - Корпоративно извештавање (П2)

  - Анализа пословања (П3)

  Опције (две које треба попунити)

  - Напредно финансијско управљање (П4)

  - Напредно управљање перформансама (П5)

  - Напредно опорезивање (П6)

  - Напредна ревизија и уверење (П7)

  • Погледајмо предмете АЦА -

  Ниво сертификата:

  -Рачуноводство

  - Уверење

  - Посао и финансије

  - Закон

  - Информације о управљању

  - Принципи опорезивања

  Професионални ниво:

  - Пословно планирање: Опорезивање

  - Пословна стратегија

  - Ревизија и гаранције

  - Финансијско рачуноводство и извештавање

  - Финансијски менаџмент

  - Пореска сагласност

  Напредни ниво:

  - Корпоративно извештавање

  - Стратешко пословно управљање

  - Истраживање случаја

  Проценат пролазности• Проценат положеног последњег испита у децембру 2015. године је следећи - 84% (Ф1), 64% (Ф2), 68% (Ф3), 74% (Ф4), 41% (Ф5), 53% (Ф6 ), 45% (Ф7), 46% (Ф8), 45% (Ф9) и 47% (П1), 47% (П2), 47% (П3), 35% (П4), 29% (П5), 42% (П6), 39% (П7).

  • У 2015. години кумулативни проценат пролазности АЦЦА је изнад 70%.

  Пролазне стопе АЦЦА децембра 2016. године: - Ф1 82%; Ф2 63%; Ф3 71%; Ф4 82%; Ф5 40%; Ф6 52%; Ф7 50%; Ф8 40%; Ф9 45%; П1 49%; П2 51%; П3 49%; П4 33%; П5 30%; П6 34%; П7 31%

  Погледајте везу за проценат пролазности АЦЦА

  Пословна стратегија износи 90,3%, а финансијско рачуноводство и извештавање 87,4%
  НакнадеНакнаде за АЦЦА су разумне. Ако се региструјете за сваки испит раније, то би било око 450 фунти. Накнаде до 31. децембра 2017. године биће:

  Годишња студентска накнада: 165 £ (+ ПДВ по потреби)

  Накнада за испит на нивоу сертификата: 70 фунти за сваки испит

  Накнада за испит професионалног нивоа: 90 фунти за сваки испит

  Накнада за испит за напредни ниво: 170 фунти за сваки испит из корпоративног извештавања и стратешког управљања и 260 фунти за испит из студије случаја

  Могућности запослења / називи пословаЈедном када завршите АЦЦА, отвориће вам се више могућности. Можете се придружити рачуноводственим фирмама, компанијама за образовање и обуку, ФМЦГ секторима, компанијама за финансијске услуге и консалтинг, па чак и у здравству. Људи раде АЦА кад желе да циљају на велике компаније. Једном када завршите АЦА сертификат, моћи ћете да се придружите ПвЦ, КПМГ, Делоитте или Ернст & Иоунг.
  Про врх АЦЦА вам даје чврсте темеље у рачуноводственим принципима. Посебно је користан за ревизију, порез или праксу.Да бисте завршили АЦА, такође морате имати 450 дана релевантног искуства заједно са поравнањем 15 испита. Да би студирао АЦА, вашем послодавцу треба одобрити институт за обуку АЦА.

  Шта је Удружење овлашћених овлашћених рачуновођа?

  АЦЦА је један од најтраженијих сертификата које можете одабрати. То је једна од најбрже растућих рачуноводствених професија на свету. Преко 436.000 ученика одабрало је да похађају АЦЦА и они су из 180 земаља света. Најбољи део АЦЦА је његова флексибилност која омогућава студентима да врло добро уравнотеже студирање и рад. Да бисте студирали АЦЦА, можете одлучити да не држите ниједан час и можете самостално учити.

  Ако говорите о свеобухватности, АЦЦА савршено одговара рачуну. Припрема студенте за технички и менаџмент, оба домена. Стога, када студенти заврше сертификат, спремни су да се придруже било којој познатој компанији и да се лако баве финансијским доменом те компаније.

  Уз АЦЦА могли бисте стећи изврсно образовање у кратком буџету. Штавише, има огромно глобално присуство и кад то једном учините, бићете препознати као књиговођа светске класе. Чак и врхунске компаније преферирају АЦЦА више од било ког другог професионалца из домена финансија.

  Шта је стручни овлашћени рачуновођа?

  АЦА је такође веома признат и тражен курс рачуноводства за студенте и професионалце. Такође има међународно признање и многи студенти који сањају о придруживању компанијама Биг 4 обично се баве АЦА-ом.

  АЦА вам такође помаже да створите деликатну равнотежу између студија и посла, тако да можете створити равнотежу између посла и приватног живота и напредовати као професионалац. АЦА нема само један пут уласка; него их има неколико, а то може учинити чак и из Европе, САД-а и Азије.

  АЦА је такође врло исплатив. Према врло малом буџету, могли бисте да стекнете светски признату диплому и као резултат тога, третирали бисте се као стручњака у рачуноводственој области. Институт овлашћених рачуновођа Енглеске и Велса (ИЦАЕВ) дизајнирао је АЦА на такав начин да је постао савршени спој практичног приступа и техничког знања. То је разлог зашто су многи студенти заинтересовани за ово. АЦА је такође доступан од овлашћених рачуновођа Аустралије и Новог Зеланда. Али ако желите да радите АЦА, урадите то од ИЦАЕВ, јер је то најпризнатији и глобално прихваћен.

  Зашто наставити АЦЦА?

  Постоји неколико разлога због којих бисте требали наставити са АЦЦА. Ево неких од њих -

  • Глобално је признатија и било где у свету ова квалификација је важећа. Стога, ако требате да промените земљу, своју квалификацију и даље можете носити са собом и даље ћете бити запошљиви.
  • АЦЦА је много краћег трајања, само 2 године. Ако желите да у кратком року стекнете светски признату квалификацију, АЦЦА је за вас.
  • Структура накнада за АЦЦА је такође веома разумна. Не морате да се задужујете да бисте себи приуштили ову квалификацију. Стога многи студенти који могу напорно одлучити да се придруже АЦЦА.
  • Како је АЦЦА свеобухватнији курс, он нуди много могућности за посао у различитим областима. Можете одабрати да радите у компанији за финансијске услуге, ФМЦГ, образовној индустрији или рачуноводственој фирми.
  • Студенти сматрају да је АЦЦА много лакши од било ког другог курса у домену финансија. Пре свега, чак и ако требате имати 3 године искуства, можете имати искуства у домену финансија било које компаније. Дакле, не постоји строга регулатива коју треба следити.

  Зашто наставити АЦА?

  • Чак и ако је то један од најтежих испита на свету, требало би да наставите овај курс, јер вам се на крају толико исплати да не жалите што сте радили више него икад. Ако упоредите годишњу зараду са било којом другом професионалном накнадом, видећете да бисте као АЦА могли добити готово двоструку или троструку плату коју добијају други професионалци.
  • АЦА вам нуди практични приступ заједно са техничким знањем које многи професионални курсеви не нуде. Стога се третира као један од најрелевантнијих курсева финансија на свету.
  • АЦА нуди пуно постквалификационе подршке коју не пружа ниједан други институт или одбор за образовање. Тако се студенти редовно ажурирају и остају стално на врху своје професије.

  Закључак

  Ако погледате оба АЦЦА и АЦА, они имају предности и недостатке. Стога не можемо да одредимо најбољу опцију за вас. Претражите своју душу и откријте шта се највише поклапа са вашим циљевима у каријери.